Rus uzmanlar: Kastamonu Entegre, Rusya piyasasını canlandıracak

Rus uzmanlar: Kastamonu Entegre, Rusya piyasasını canlandıracak

Rus ekonomi uzmanları Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nde Kastamonu Entegre’nin 600 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük ahşap işleme fabrikasını açmasının ülke ekonomisine çok olumlu yansıyacağını ifade etti.Basına...

Rus ekonomi uzmanları Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nde Kastamonu Entegre’nin 600 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük ahşap işleme fabrikasını açmasının ülke ekonomisine çok olumlu yansıyacağını ifade etti.

Basına konuşan Rus uzmanlar, fabrikanın Tataristan’ın mobilya sanayinin merkezi haline dönüşmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Uzmanlara göre şirketin başlıca müşterileri büyük Rus mobilya fabrikaları ve ilgili firmalar olacak. Şirketin Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nde fabrikalarının olduğuna işaret eden Rus basını, “Kastamonu Entegre Avrupa’nın ilk beş firmasından biri.” övgüsünde bulundu.

Mobilya sektörü temsilcileri de Kastamonu Entegre’nin Tataristan’da mobilya sanayini canlandıracağından emin. Hatta bölgede yeni firmalar bile faaliyete başladı. Gelişmelerin devamı olarak Türk firmalarının kendi fabrikalarını açmayı planladığı kaydedildi. Firmanın Rusya’nın farklı bölgelerinde 2 ayrı yatırım daha yapacağı kaydedildi.

KASTAMONU RUSYA’YA YÖNELİK İTHALATIN YERİNE GEÇECEK

Sinteks Mobilya Fabrikası Geliştirme Dairesi Başkanı Maksim Speranski, Kastamonu Entegre sayesinde kaliteli ve ucuz ürün alabileceklerini söyledi. Ulaşım harcamalarında da çok az para harcayacaklarına işaret eden Speranski, “Ürünleri Moskova çevre bölgesinden TIR'larla getiriyoruz ve çok pahalı. Bugün MDF ve başka ürünler Moskova çevre bölgesinde üretiliyor. Sovyet mirası olarak ülkede sadece 5-6 fabrika kaldı. Bu fabrikalar ise talebi karşılamıyor, o yüzden ürünlerin yüzde 40’ı Polonya, Türkiye ve Çin’den ithal ediyoruz. Dolayısıyla Kastamonu ithalatın yerine geçecek.” dedi. Uzmana göre Kastamonu yerel üretime şifa gibi gelecek.

Perakende ve toptan mobilya satışları yapan Vaş Bıt Şirketi Genel Müdürü Farit Safin de bölgede daha kaliteli ve ucuz ürüne kavuşacaklarına inanıyor. Safin, “Çin ve başka bölgelerden mobilya getirmek yerine şimdi bölgemizde alacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

KASTAMONU ENTEGRE’YE DEVLET GEREKEN DESTEĞİ VERECEK

Rusya’nın sayılı ekonomik uzmanlarından Dmitri Baranov orta ve uzun vadede ahşap işletme sektörünün büyüyeceğini söyledi. Baranov’a göre devlet ve yerel merciler orman ürünlerinin yurtdışına çıkarılmasından ziyade ülke ahşap işletme sektörünün geliştirilmesinden yana. Rus uzman, “Rusya’da hammadde yeterli miktarda var. Kastamonu projesi söz konusu kalkınma programı ve belgelerine tamamen uymakta. Hiç kuşku yok ki, Kastamonu tüm merciler tarafından desteklenecek.” dedi.

Kastamonu Entegre’nin tüm gerekli teknolojiye sahip olduğuna da dikkat çeken Baranov, “Olası teknik malzeme yaptırımdan zarar görmez.” şeklinde konuştu. CİHAN