Ruslar bıldırcın almayacına iflas etmişti, mektupla umutlandı

Ruslar bıldırcın almayacına iflas etmişti, mektupla umutlandı

Rusya ile krizin ardından iflas eden Karakayalar Bıldırcın Çiftliği sahibi Ahmet Karakaya, son gelişmelerle birlikte umutlandıklarını söyledi.

Türkiye'nin tek ruhsatlı bıldırcın üretim tesisi olan ve Rus uçağının düşürülmesi ardından Ruslar'ın tercih ettiği kuşların elinde kalması sonucu iflas eden Karakayalar Bıldırcın Çiftliği sahibi Ahmet Karakaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektup sonrası gelecek için umutlandıklarını söyledi.

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi Kürkçü Mahallesi'ndeki çiftlikte üretilen bıldırcınlar çoğunlukla Rus turistlerin kaldığı Antalya ve İstanbul'daki otellere satılırken Rusya ile Türkiye arasında düşürülen uçak nedeniyle kriz ortaya çıktı. Ruslar'ın Türkiye'ye gelmemesi üzerine onlara hizmet veren oteller de bıldırcın eti alımını durdurunca firma 6 ay içinde iflas etti. Zararının 450 bin TL olduğunu öne süren Ahmet Karakaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektup ardından iki ülke arasında başlayan sıcak ilişkilerin kendilerini umutlandırdığını söyledi. Rusya ve Türkiye'nin anlaşmasından büyük memnunluk duyduklarını, gelişmenin Türk tarımı ve kendileri için sevindirici olduğunu belirten Karakaya, şöyle dedi:

"İstanbul'da çok muazzam bıldırcın satıyordum. Ama Rus gelmeyince elimizde kaldı. Ruslar bizim için iyi bir pazar, iyi bir komşu. İlişkilerin iyi olması lazım. İlişkiler iyi olursa seneye turizm düzelir. İnşallah bizim için de umut ışığı olacak. 2017'nin şubat ayında belli olur umut ışığımız. Bu gelişmeler beni ancak önümüzdeki ayın ocak, şubat ayına umutlandırır. Önümüzdeki sene rezervasyonlar yapılır inşallah."

Ruslar bıldırcın almayacına iflas etmişti, mektupla umutlandı

Krizden önce 20 ile 30 bin arasında bıldırcın gönderdiklerini ifade eden Karakaya şöyle devam etti:

"Rus uçağı düşürüldükten sonra İstanbul ve Antalya'ya göndermiş olduğumuz siparişler anında kesildi. İşler açılır ümidi ile 6 ay boyunca elimizdeki mevcut damızlıkları beklettim. Açılmayınca onları da kestim ve işletmeyi kapattım. 25 yıldır Antalya ve İstanbul'a çalışıyoruz. Bıldırcınımızı otellerde sadece turist yiyor. Turist gelmeyince malımız elimizde kaldı, rezil olduk. Ayda 20-30 bin kuş kesiyorduk. Bunun da 70- 80 bin TL geliri vardı aylık. 6 aydır bu işletme çalışmıyor. Artık yapın hesabını."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ipek böceği ve inek gibi hayvanlara verdiği desteği kanatlı hayvan üretimine vermediğini de kaydeden Ahmet Karakaya, Türkiye'deki kanatlı üretiminin Avrupa'nın çok üzerinde olduğunu söyleyerek destek istedi.

DHA