Ruslar fiyatları arttıracak !

Ruslar fiyatları arttıracak !
Güncelleme:

Rus enerji şirketi Gazprom, doğalgaz sözleşmelerindeki fiyatları arttırmaya hazırlanıyor.

Rus enerji şirketi Gazprom’un  doğalgaz sözleşmelerinde daha esnek bir fiyatlandırma politikası geliştirerek, Avrupa’da giderek azalan pazar payını geri kazanmaya çalıştığı belirtiliyor.

Gazprom’dan geçen günlerde yapılan açıklamada, şirket stratejilerinde  yeni öncelik olarak doğalgaz ihracat sözleşmelerinde daha esnek bir fiyatlandırma  modelinin benimseneceği bildirildi.
 
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Moskova Yeni  Ekonomi Üniversitesi Enerji ve Doğalgaz Kaynaklar Bölümü Direktörü Vitaly  Kazakov, Gazprom’un esnek fiyatlandırma modeli ile petrol fiyatlarına endeksli  gaz fiyatlandırma modeli ve spot piyasaya endeksli gaz fiyatları arasındaki farkı  azaltmaya çalıştığını belirtti.
 
Avrupa’da elektrik üretiminde petrolün payının neredeyse kalmadığını  belirten Kazakov, “Bu nedenle, ABD’nin öncülüğünde Henry Hub Doğalgaz Spot  Fiyatlandırması'yla gaz fiyatları petrol fiyatlarından giderek daha bağımsız hale  geldi” dedi.

Spot piyasadan, petrol fiyatlarına endeksli gazdan daha ucuz gaz temin  edilebilmesiyle Gazprom’un Avrupa’daki pazar payının giderek düşmeye başladığına  işaret eden Kazakov, geçtiğimiz on yıl içerisinde söz konusu pazar payının yüzde  35 seviyelerinden yüzde 25 seviyelerine gerilediğini belirtti.
 
Kazakov, Gazprom’un tıpkı OPEC gibi ihraç ettiği emtianın hacmiyle  oynayarak fiyat kontrolü kurmaya çalıştığına dikkati çekerek, şu ifadeleri  kullandı:

“Ancak OPEC söz konusu strateji nedeniyle pazar payını zamanla diğer  petrol üreticilerine kaybetmeye başlayınca, bu stratejiyi sonlandırmak zorunda  kaldı. Gazprom da şimdi bu stratejiden vazgeçerek, daha esnek fiyatlandırma  politikası gütmeye başlıyor. Gazprom’un yeni fiyat politikası OPEC’in son  dönemdeki fiyat politikasına çok benziyor.”

“Enerji endüstrisi baskı altında”

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach  da petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomik durgunluk nedeniyle enerji  endüstrisinin büyük baskı altında olduğuna işaret etti.
 
Grivach, dünya enerji piyasasındaki tüm oyuncuların yeni koşullara  adapte olmaya çalıştığını belirterek, Gazprom’un da yeni politikalar geliştirerek  bir adaptasyon sürecine girdiğini söyledi.

Sahip olduğu önemli gaz rezervleri ve iletim hatlarıyla Gazprom’un  Türkiye ve Avrupa için önemli bir doğalgaz sağlayıcısı olmaya devam edeceğini  belirten Grivach, “Ancak şu anda asıl problem, jeopolitik riskler nedeniyle  üçüncü ülkeler üzerinden doğalgaz sevkiyatı sorunu” dedi.

Türk Akımı, Rusya-Çin doğalgaz boru hatları ve Kuzey Akım 2 gibi mega  projelerin farklı şekillerde olsa da devam ettiğine değinen Grivach, “Türk Akımı  projesi şu anda ülkelerimiz arasındaki durum nedeniyle durmuş durumda, yani  politik irade ve uzun dönemli sözleşme garantisi eksikleri bulunuyor” dedi.