Rusya ile kriz ! NATO ve ABD de tepkili..

Rusya ile kriz ! NATO ve ABD de tepkili..
Güncelleme:

NATO Genel Sekreteri'nden Rusya'ya "ihlal" tepkisi: "Kabul edilemez"

Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle Moskova'ya sert tepki gösterdi. Türkiye, Suriye'ye yönelik angajman kurallarını Rusya'ya karşı uygulamazken, Moskova'yı söz konusu ihlalin tekrarlanmaması konusunda uyardı. Rusya ise ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını savundu. Kremlin'den, “Türkiye ile ilişkimiz çok yönlü. Bu yüzden zedelenmez” açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanı, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali konusunda Türkiye ile temas halinde olduğunu açıkladı. ABD'li bir yetkili ise "Bunun bir kaza olduğuna inanmıyorum" dedi. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre söz konusu gelişme, Sinirlioğlu-Stoltenberg görüşmesinde ele alındı. Stoltenberg, Türk hava sahasının Rus savaş uçağı tarafından ihlal edilmesinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, konunun müttefik ülkeler arasında görüşülmesi için Kuzey Atlantik Konseyi’ni (NAC) toplantıya çağırdığını söyledi.

NATO’nun Türkiye’nin güvenliğini sağlama konusundaki kararlı tutumunun sürdüğüne vurgu yapan Stoltenberg, “Rusya’nın eylemleri bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkı sağlamıyor” dedi.

Rusya’ya NATO’nun hava sahasına tam saygı göstermesi ve İttifak ile gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınması çağrısı yapan Stoltenberg, “Rusya’ya IŞİD’le mücadeledeki çabalarını uluslararası koalisyonunkilerle uyumlu hale getirmesi için gerekli adımları atmasını ısrarla tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

AFP'ye konuşan bir NATO yetkilisi, Sinirlioğlu ile Stoltenberg'in "hafta sonunda yaşanan olaylar ve Suriye'deki durumu" ele alacağını söylemişti. Yetkili, görüşmenin Türkiye'nin talebiyle gerçekleşeceğini sözlerine eklemişti.


ABD: TÜRKİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZ
 
Gelişmeler üzerine ABD Türkiye ile temasa geçtiğini açıkladı. Reuters'ın haberine göre ABD Savunma Bakanı Ash carter,  "Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali konusunda Türkiye ile istişarelerde bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Twitter hesabından "Türk hava sahasına yönelik Rus ihlali hali hazırda çok riskli olan durumu daha ciddi hale getirmektedir. Bundan vazgeçmesi için Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyorum" mesajını verdi.
 
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da, "Rusya’nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.