Rusya ile kriz ! Türk jetleri Rus uçaklarıyla karşı karşıya !

Rusya ile kriz ! Türk jetleri Rus uçaklarıyla karşı karşıya !

Suriye'de operasyon yaparken Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağı için Dışişleri harekete geçti..

Rusya’nın 30 Eylül’de başladığı Suriye operasyonu sırasında Türk jetleri ile Rus jetlerinin karşı karşıya geldiği öğrenildi. Türk kaynaklara göre, Rusya, Yayladağı’nın yanıbaşındaki Yamadiya’yı vururken, Ankara’nın 5 millik angajman kuralları içinde ilan ettiği bölgeye girdi. Devriyedeki Türk uçakları, Rus uçaklarına radarla kilitlendi.

DIŞİŞLERİ AÇIKLADI

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya ait bir uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı  3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.

Söz konusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun sorumlu olacağı bildirilmiştir.

Ayrıca, Sayın Bakanımız  Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış  ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır."

BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Rus büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı duyuruldu.

pano-001.jpg

HAVADA İKAZ YAPILDI

Türk uçaklarının sınırda sürekli devriye uçuşu yaptığını, Rus uçağının Türk sınırını ihlal etmediğini, ancak 5 millik alana girdiğini aktaran Türk kaynaklar, “Radar kilitlenmesiyle havada ikaz yapıldı” dedi.

Bir ABD’li yetkili ise Rus uçağının Türk hava sahasına girdiğini buna karşın vurulmadığını söyledi. Ankara’nın 2012’de Suriye’nin bir Türk uçağının düşürmesinin ardından değiştirdiği sınırda angajman kuralları, Suriye sınırından Türkiye’ye yaklaşan her askeri unsuru, 5 millik bölgede tehdit olarak değerlendiriyor.