Rusya Türkiye'nin cari açığını mı vuracak ?

Rusya Türkiye'nin cari açığını mı vuracak ?

Uluslararası finans ajansı Bloomberg, Rusya'nın turist akışını neden kesmek istediğini yazdı.

Bloomberg'de yer alan bir yazıya göre, Rusya'ya ait uçağın Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından, Rusya'nın Türkiye'ye turist akışını durdurma kararı almasının arkasında Türkiye ekonomisinin zayıflıklarını bilmesi yatıyor.

Türkiye'nin Ruslar için en popüler turizm yeri olduğu belirtilen haberde, Türkiye'ye bu yılın ilk 9 ayında 3.3 milyon Rus'un geldiği bildiriliyor. Rus turistlerin Alman turistler ardından sayıca ikinci geldiği ve turistlerin önemli bir kısmını oluşturdukları belirtiliyor.

Türkiye'ye tur satmanın artık Rusya'da neredeyse yasadışı hale geldiği ve ülkedeki 11 bin Rus turisti Türkiye'den çıkartmak için planlar olduğu söylenen yazıda, Türkiye'nin turizmden 21 milyar dolar gelir elde ettiği ve bunun da cari açığın kontrol edilmesini sağladığı söyleniyor.

Bu haftadan önce cari açığın GSYİH'e oranının geçen yıla göre yüzde 5 düşeceği beklendiği duyurulurken, Rusya'nın kararıyla birlikte bu beklentinin sona erdiği aktarılıyor. Yazıya göre Rusya'nın turist göndermemesiyle birlikte zaten bölgesel gerilimler sebebiyle sallantıda olan turizm sektörünün, daha da hasar alacağı ve cari açığın da artacağı bekleniyor.