Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa anlaştı, Temas Grubu acil toplanıyor

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa anlaştı, Temas Grubu acil toplanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinin çözümü için akşam saatlerinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande dörtlü bir telekonferans gerçekleştirdi....

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinin çözümü için akşam saatlerinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande dörtlü bir telekonferans gerçekleştirdi.

Dört lider 24-26 Aralık’ta Minsk’te Temas Grubu’nun acil toplanması konusunda mutabakata vardı. Temas Grubu temsilcileri Ukrayna’da barış süreci ile ilgili süreci detaylı bir şekilde ele alacak.

Dörtlü görüşme ile ilgili basına açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, liderlerin Minsk Anlaşması’nın şartlarının yerine getirilmesi konusunda anlaştığı belirtildi. Buna göre iç savaşın yaşandığı Doğu Ukrayna’da ateşkes tamamı ile uygulamaya konurken, silahlı grupların ve ağır silahların yerleşim birimlerinden çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması teyit edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) katkıları ile 5 Eylül’de Minsk’te bir araya gelen taraflar ateşkes konusunda anlaşma sağlamıştı. Bundan iki hafta sonra da Ukrayna’da çatışan taraflar, Rusya ve AGİT temsilcileri barış süreci ile ilgili 9 maddelik bir memorandum konusunda anlaşmıştı. Tam ateşkesin yanı sıra, sınırların denetimi, silahlı grupların çekilmesi, rehinelerin takası, AGİT’in barış sürecini denetlemesi, yıkılan bölgenin imarı gibi maddeler memorandumda yer alıyordu.

Belgeye AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini, Ukrayna Eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Rusya’nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, “Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı” Aleksandr Zaharçenko ve “Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri” İgor Plotnitski imza koymuştu.

Gün içinde açıklama yapan Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Almanya, Fransa ve Ukrayna liderleri ile “Normandiya Format” olarak tanımlanan şekilde yeni bir telekonferans görüşmesi yapacaklarını açıklamıştı. Dört ülke lideri son olarak 16 Ekim’de Normandiya’da dörtlü bir görüşme gerçekleştirmiş, Doğu Ukrayna’da ekonomik alt yapının iyileştirilmesi ve sosyal yardımların sağlanması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Kırım’ın ilhakı ve Doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaşta etkisi olduğu gerekçesi ile Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırım uygulamaya devam ediyor. Petrol fiyatlarının düşmesi ile mali piyasalarda istikrarsızlığın yaşandığı Rusya’da ekonomik krizin derinleşmesinden endişe ediliyor. CİHAN