Rusyada Nasıl İş Yapılır Forumu

Rusyada Nasıl İş Yapılır Forumu

Samsun'da düzenlenen forumda, 13 ilden iş adamları ile Rusya'dan alanında başarılı iş adamları ve üst düzey yöneticiler bir araya geldi

SAMSUN (AA) - Samsun'da düzenlenen "Rusya'da Nasıl İş Yapılır Forumu"nda 13 ilden iş adamları ile Rusya'dan alanında başarılı iş adamları ve üst düzey yöneticiler bir araya geldi.

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iş birliğiyle kentteki bir otelde gerçekleştirilen forumda, iş adamları ve katılımcılar bilgi alışverişinde bulundu.

Toplantıda konuşan RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, son 12 yılda Rusya ile yapılan ticaretin 5 milyar dolardan 34 milyar dolara çıktığını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette hedefin 100 milyar dolar olduğunu belirten Karaaslan, 34 milyar dolarlık ticaretin 29 milyar dolarını Rusya'nın yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu durumu değiştirmeliyiz. Türkiye, yol haritası çizmek zorunda. Rusya'ya tekstil, meyve-sebze, inşaat malzemeleri satıyoruz. Bunları değiştirmek zorundayız. Katma değeri yüksek konulara yönelmeliyiz. Türkiye otomotiv yan sanayisinde özellikle Avrupa'da çok ciddi söz sahibi. Avrupa pazarının yüzde 16'sı bizde ama Rusya pazarının binde 5'i bizde. Biz, olmayanı keşfetmeliyiz, bildiğimiz işleri yapmalıyız. Ruslara gittiğimizde 'Siz iyi vagon yapıyorsunuz' diyorlar 'Ama vagonla ilgili kimse gelmiyor. Almanlar, Fransızlar geliyor, siz yoksunuz' diyorlar. Ticaret dünyamızı geliştirmeliyiz. Bildiğimiz işler, sağlık sektörü, okul sektörü, bunları çok iyi biliyoruz. Bunları Rusya'da yapmalıyız."

Karaaslan, Rusya'nın Türkiye için Almanya'dan sonra gelen en önemli ticari ortağı olduğunu ifade ederek, "Rusya, inanılmaz bir pazar, bir ucundan bir uc 13 saatlik bir ülke ve Türkiye'ye yakın bir ülke. Rusya, dünyanın 8. büyük ekonomisi. İki ülke arasındaki ticaretimizi geliştirmek için karşılıklı olarak limanların genişletilmesi ve geliştirilmesi lazım ayrıca Samsun'dan ve ticari şehirlerimizden Rusya'nın ticari şehirlerine direkt uçuşlar olmalı. Bu, ilk yıllar için belki zarar olabilir ama ticaretin gelişmesi için çok önemli ve gerekli gelişmedir" şeklinde konuştu. 

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da Samsun'dan 2013 yılında 438 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığını belirterek, bunun istenilen rakam olmadığını dile getirdi.

Aksoy, Samsun'un komşu Rusya'ya 22 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi.

Türk Hava Yolları (THY), Samsunport, Dünya Göz ve Beyaz Ev Chef’s destekleriyle gerçekleşen forumda, THY Rusya Federasyonu Müdürü Mefail Deribaş, Ziraat Bankası Moskova Müdürü Avni Demirci, Çalkan Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalkan, AS-Nexia Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Tezelman, Dynamic Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dağaşan ve Samsunport Liman Müdürü Bedir Yıldırım, ticaretle ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı.