Rusya'dan Kuzey Kore'ye tepki

Rusya'dan Kuzey Kore'ye tepki
Güncelleme:

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasına karşılık tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlatmasına ilişkin, Pyongyang'ın kendisine yapılan çağrıları dikkate almayarak, uluslararası hukuk kurallarını hiçe saydığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kuzey  Kore’nin uzun menzilli füze fırlatması "güçlü bir şekilde protesto" edilerek, bu  tür faaliyetlerin Kore Yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'daki durumu ciddi şekilde gerginleştireceği vurgulandı.
  
Açıklamada, "Pyongyang, kendisine yapılan çağrıları dikkate almayarak,  uluslararası hukuk kurallarını hiçe saydığını bir kez daha gösterdi" ifadeleri  kullanıldı.
 
ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore’nin uzun menzilli  füze fırlattığını açıklamış, Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay  programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu  fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu. Kuzey Kore Merkez Televizyonu da  Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen  yörüngeye oturduğunu kaydetmişti.
 
Uluslararası çevreler, Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze  teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçluyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin BMGK  kararlarına rağmen yeni bir uzun menzilli füze denemesi yapması üzerine bugün  acil toplanacak.