Rusya'dan şok hamle !

Rusya'dan şok hamle !
Güncelleme:

Rusya, Kırım Tatarlarının Kiev'de yaşayan lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişini yasakladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Kırımoğlu’na Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Cumhuriyet Nişanı takdim etmişti.

Aynı zamanda Ukrayna Parlamentosu üyesi olan, Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu'na uygulanacak yasağın beş yıllık olduğu belirtildi. Açıklama Kırım Tatar Meclisi tarafından yapıldı.

Kırımoğlu, hafta sonunu geçirdiği Kırım'dan Ukrayna'ya geçerken kendisine iletilen yasak kararını tanımayacağını belirtti.

Kırım'a geri döneceğini söyleyen Kırımoğlu, "Bu karar ne kadar 'medeni' bir devletle uğraştığımızın göstergesidir" dedi.

Moskova'nın bu hamlesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün, 1944’te Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarının yasal haklarının iade edilmesine imkan veren kararnameyi imzalamasının ardından geldi. Sürgün edilmeden önce Kırım nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Tatarlar, günümüzde yüzde 13 ile azınlık statüsünde yaşamlarını sürdürüyor.

ERDOĞAN, PUTİN'LE KIRIM TATARLARININ DURUMUNU KONUŞMUŞTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan krizden Kırım'daki Tatar Türklerinin zarar görmemesine büyük önem verdiklerini ifade etmişti.

Kırımoğlu ile Ankara'da bir araya geldiğine de dikkati çeken Erdoğan, taraflar arasındaki diyaloğun önemine işaret etmişri.