Saadet ile AK Parti nasıl ittifak yapacak ?

Saadet ile AK Parti nasıl ittifak yapacak ?

Kulislerde Ak Parti ile SP arasında ittifak iddiası hakkında "büyük olasılık" deniliyor. İşte detaylar..

Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak’tan gelen karşılıklı ılımlı ‘ittifak’ mesajlarının ardından siyasi kulislerde 1 Kasım seçiminde Ak Parti ile Saadet Partisi’nin işbirliği yapıp yapmayacağı konuşulmaya başlandı. İki parti arasında örtülü temasların yürütüldüğü, ittifakın kurulmasının ‘büyük olasılık’ olduğu ifade ediliyor.

 

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre AK Parti, ilk kez bir seçimlere ‘ittifak’ ile girmeyi gündemine aldı. 2002’den bu yana tek başına iktidarını koruyan ancak 7 Haziran seçimlerinde 4 partili Meclis’in oluşmasıyla tek başına iktidar olamayan Ak Parti, Saadet Partisi ile ittifakı gündemine aldı.
 
Önce ‘bütünleşme’ teklifi
 
Daha önceki hiçbir seçimde ittifakı gündemine almayan ancak daha önce Genel Başkanlığını Numan Kurtulmuş’un yaptığı HAS Parti’yi bünyesine katan Ak Parti’nin gündeminde bu sefer de Saadet Partisi var. Ak Parti’den bazı isimlerin Saadet ile temasta olduğu ve Saadet’e öncelik olarak ‘aynı gelenekten gelindiği için’; ‘Ak Parti ile bütünleşme’ teklifi gideceği kaydedildi. Bunun Saadet Partisi tarafından uygun bulunmaması halinde ise ittifak gündeme gelecek. Saadet Partisi’nin önereceği 3 ila 5 isme seçilebilecek yerden milletvekilliği verilmesi gündemde.
 
İttifakın netleşmesi durumunda; İstanbul, Ankara, Konya gibi illerde AK Parti listelerinde Saadet Partili ve Milli Görüş geleneğinden gelen isimler yer alacak. Şu ana kadar yapılan görüşmelerin sadece nabız yoklama amaçlı olduğu da ifade ediliyor. İki partinin listelerin YSK’ya teslim edileceği 18 Eylül’e kadar görüşmelerini tamamlaması gerekiyor.
 
İki lider de olumlu

 
Ak Parti cephesinde Başbakan Davutoğlu, SP ile seçim ittifakı yapılıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Partilerin birleşmek suretiyle, daha az siyasi partinin olduğu, daha içerikli siyasetin geliştirildiği, bir siyaset daha doğru. Bir gün eğer Türkiye 3 ana akımın öncülüğünde siyaset yaparsa istikrar sağlanır. Her parti ile işbirliği, görüşme zemini olduğu kanaatindeyim. Netice alınır mı onu söylemek erken” demişti.
 
Saadet Partisi lideri Kamalak da, “Ev yanarken itfaiye görevlisinin düşüncesi, fikri, zikri sorulmaz. Ak Parti ile değil herhangi bir parti ile bir araya gelmek insanlarımızın sıkıntısını gidermede faydalı olacaksa, niye görüşme olmasın” diyerek kapıyı kapatmamıştı.