Şaka değil gerçek ! İstanbul'da petrol aranacak

Şaka değil gerçek ! İstanbul'da petrol aranacak
Güncelleme:

Ülke çapında petrol arama faaliyetlerine Karadeniz’den sonra İstanbul da dahil edildi.

‘Taşı toprağı altın’ diye bilinen İstanbul’da yakın gelecekte ‘petrol bulundu’ haberleri çıkarsa şaşırmamak gerekecek.

Ülkede üretilen ham petrolün yüzde 71’ini sağlayan Türkiye Petrolleri, petrol aramalarında son yıllarda yoğunlaştığı Karadeniz’den sonra İstanbul’u da arama listesine dahil etti. Milli petrol şirketi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan İstanbul ve Tekirdağ’da 3 petrol arama ruhsatı aldı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Petrol Hakkına Müteallik Kararı’na göre, Türkiye Petrolleri’ne, yatırım teminatlarını 30 gün içerisinde iletmesi şartıyla, İstanbul ve Tekirdağ’da beşer yıl süreli 3, Diyarbakır’da da beş yıl süreyle bir petrol arama ruhsatı verilmesi kararlaştırıldı.

Balat’ta bulundu

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde gün yüzüne çıkan 1 Ekim 1915 tarihli belgeye göre, İstanbul’un tarihi semti Balat’ın Molla Aşki Mahallesi’nde petrol bulunduğu ancak bölge yerleşim alanı olduğu için petrol aramalarına izin verilmediği iddiası, 2013’de basına yansımıştı. Bu konuda bir başka haber de geçen yıl çıktı. Buna göre, yeni petrol kanununun ardından Amerikalı şirketler TP ile geliştirdiği ‘ortaklık’ stratejisiyle, İstanbul’da petrol ve gaz aramaya talip oldu.

80 yılda 144 milyon ton petrol üretildi

Enerji Bakanlığı’nın 2014 8 aylık verilerine göre, Türkiye’de 1934’ten bu yana toplam 144.3 milyon ton ham petrol üretimi yapıldı. Aramalar kapsamnda 1934’ten bu yana 4 bin 566 kuyu açıldı ve toplam 8 bin 497 kilometre sondaj yapıldı. Açılan kuyuların yüzde 70’i Güneydoğu AnadoluBölgesi’nde, yüzde 22’si Trakya Bölgesi’nde, yüzde 8’i ise diğer bölgelerde yer alıyor.