Saldırı turistleri korkuttu ! Kaçıyorlar...

Saldırı turistleri korkuttu ! Kaçıyorlar...
Güncelleme:

Tunus'taki otele yapılan saldırı sonrası turistler ülkeyi terkediyorlar.

Tunus'ta dün lüks bir oteli hedef alan ve 38 kişinin ölümüne neden olan silahlı baskını IŞİD üstlendi. Kanlı saldırının ardından binlerce turist Tunus'taki tatillerini yarıda keserek, havalimanına akın etti. Dünyayı şoke eden bir diğer saldırı ise Fransa'da yaşanmıştı. Bu saldırının failinin 35 yaşındaki Yassin Salhi olduğu açıklandı.

AFP'nin haberine göre, IŞİD Tunus'un Suse kasabasındaki saldırıyı düzenleyen kişinin Ebu Yahya el Kayravani olduğunu duyurdu. Örgüt, olay yerinde çıkan çatışmada öldürülen El Kayravani'yi "hilafetin askeri" olarak tanımladı.

Tunus İçişleri Bakanlığı saldırıyı düzenleyen kişinin Kayravan kentinden Tunuslu bir öğrenci olduğunu açıklamıştı. Kuveyt'te dün 27 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısını da terör ötgütü IŞİD üstlenmişti.

Tunus Başbakanı Habib Essid, beş yıldızlı otelde öldürülenlerden çoğunun İngiliz olduğunu açıkladı. Essid, ölenler arasında Almanya, Belçika ve Fransa vatandaşlarının da olduğunu belirtti.

ÜLKEYİ TERK EDİYORLAR

Tur şirketleri, tatillerini iptal eden yaklaşık 2500 turisti ülkelerine geri götürmek için Tunus'a uçak kaldırdı.

Şirketler, Tunus'ta tatil satın alan çok sayıda müşterinin de bu ülkeye gitmekten vazgeçtiklerini açıkladı.

Uzmanlar, IŞİD'in lüks otellere saldırmasının nedenini, Tunus ekonomisinin can damarlarından biri olan turizme darbe vurmak olarak göstermişti.

FRANSA'DAKİ SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Fransa'nın Lyon kenti yakınlarındaki bir gaz fabrikasına dün düzenlenen saldırının da detayları açıklanmaya başladı.

54 yaşındaki patronunun kafasını keserek öldürdüğü iddia edilen saldırganın Yassin Salhi olduğu belirtildi.

AFP, 35 yaşındaki Salhi'nin evli ve üç çocuk babası olduğunu bildirdi. Fransız savcılığı, Salhi'nin söz konusu şirkette kamyon şoförlüğü yaptığını ve patronunun üzerinde Arapça yazılar olan kesik başını fabrikanın girişine astığını belirtti.

Hürriyet'in haberime göre Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, Salhi'ye eşlik eden başka bir saldırganın tespit edilemediğini bildirdi. Saldırıyla ilgili basın toplantısı yapan Molins, Salhi'yi 2014 yılına kadar çeşitli aralıklarla istihbarat birimlerinin takip ettiğini açıkladı. Molins, olayla ilgili Salhi'nin yanı sıra eşi, kız kardeşi ve terörist bir organizasyona üye bir şüphelinin de bulunduğu dört kişinin sorgularının devam ettiğini belirtti.

Saldırı, ABD'ye ait Air Products şirketinin fabrikasında gerçekleşmişti.