ŞAMPİYON GÜREŞCİLERDEN AVCILAR BELEDİYESİNE ZİYARET

ŞAMPİYON GÜREŞCİLERDEN AVCILAR BELEDİYESİNE ZİYARET

Ata sporu güreşe seçildiği günden beri tam destek vereceğini açıklayan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Toprak Benli Pehlivanlar ile buluştu.

Kırkpınar Baş Pehlivanlarından Savaş Yıldırım’ın yanı sıra Dünya 3.’sü Milli Güreşçi Abbas Ulucan, Milli Güreşçi ve Güreş Baş Antrenörü Spor Komisyon Başkanı Halil Öz’de Başkan Dr. Toprak Benli’yi makamında ziyaret etti.

Cihan Şampiyonu olarak bilinen Kurtdereli Mehmet Pehlivanın hayatını filme alacak proje ile ilgili ziyaret eden Kırkpınar Baş Pehlivanlarından Savaş Yıldırım, Başkan Dr. Toprak Benli’ye proje ile ilgili bilgi vererek Ata sporumuz olan güreşe desteklerinden dolayı teşekkür etti.

20 Ağustos Çarşamba günü Başkan Dr.Toprak Benli’yi makamında ziyaret eden Kırkpınar Baş Pehlivanlarından Savaş Yıldırım, Cihan Şampiyonu Kurtdereli Mehmet Pehlivanın hayatını canlandırmaya hazırlanıyor. Kasım- Aralık ayında gösterime girmesini planladığını belirten Savaş Yıldırım, Fransa, Ankara, Balıkesir, İstanbul’da çekimlerin olacağının da altını çizdi.

Başkan Toprak Benli, “Spora olan katkılarımızı hep sürdürmeye devam edeceğiz. Ata sporumuz gerçekten çok önemli.. Biz olduğumuzu gösteren Şahinlimeler, koçaklamalar söylenmeye devam edecek. Türk Milletinin çok iyi bir nesil yetiştireceğine ve köklerinden gelen bu iyi gelenekleri sürdürmesine inanan ve bunu sürdüren sporcularımıza teşekkür ederim” dedi.

 Kurtdereli Mehmet Kimdir?

Kurtdereli Mehmet, 1865 yılında, şimdi Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman'da doğdu. Pehlivan 1,92 metre boy ve 148 kilogram ağırlığıyla dünya çapında adını duyurdu.

Henüz 21 yaşında karşısına çıktığı Koca Yusuf'tan övgü alan Kurtdereli Mehmet, yurt dışında birçok güreşçiyle karşılaştı ve 1911'de 32 gecede 43 müsabakaya çıkıp "Cihan Şampiyonu" ilan edildi. "Muhteşem Türkler" arasında yerini alan cihan pehlivanı, devrin meşhurları Koca Yusuf, Adalı Halil, Ahmet Kara, Kantarcı, Karagöz Ali, Memiş, Filiz Nurullah ve Hergeleci İbrahim'le de er meydanlarında güreş tuttu.

Paris ve Londra'da yaptığı güreşlerde "Hint Kaplanı" olarak anılan Gulem Rüstem'i, Britanya Adaları Başpehlivanı Calve ile Rus asıllı şampiyon Hachenschmit'i yenerek ününe ün katan KurtdereliMehmet, 1899'da Kırkpınar'da Adalı Halil ve Kara Osman'ı yenerek başpehlivan oldu.

Son güreşini 1931'de İstanbul'da yapan pehlivan, geleneğe göre kispetini Mekke'ye yollayıp er meydanlarından çekildi. Balıkesir'de 1939'da vefat eden pehlivanın mezarı, Kurtdere Mahallesi'nde bulunuyor.