Samsunlu matematikçinin büyük buluşu

Samsunlu matematikçinin büyük buluşu
Güncelleme:

Samsunlu matematikçi en büyük asal sayıyı buldu.

Aydın Cerit adlı Samsunlu matematikçi, yalnızca kendisine ve 1'e bölünebilen en büyük asal sayıyı bulmuş olabilir.

Matematikte yalnızca kendisine ve 1’e bölünen sayılar için kullanılan asal sayılar konusunda, Samsunlu bir matematikçi çığır açmış olabilir. Aydın Cerit adlı matematikçi, şu ana kadar bilinen en büyük asal sayıdan daha büyük bir başka sayı keşfettiğini iddia etti.

Bilinen en büyük asal sayı, Missouri Üniversitesi’nden matematikçi Curtis Cooper tarafından keşfedilmişti. 2 üzeri 57,885,161 eksi 1 olarak bilinen en büyük asal sayı, 17 milyon 425 bin 170 haneden oluşuyor. Cerit ise, bu sayıdan daha büyük bir asal sayı bulduğunu söylüyor.

OKUYABİLENE AŞK OLSUN: 672 TREKATRAGİNTİLYON

Aydın Cerit, yeni en büyük asal sayı hakkında şu bilgileri verdi: “2013 yılında 17 milyon 425 bin 170 haneli sayının matematikçi Curtis Cooper tarafından keşfedildiği belirtilmişti. Benim hesaplamalarımda bu elde edilen ‘dünyanın en büyük asal sayısı’ unvanını geçmiş bulunuyorum. Hesaplamalarım ise şu şekildedir: (2 üstü a) + 1 tamsayısına ‘p’ diyelim. ‘p’ asaldır. Burada a,2 üssü 511’dir. ‘p’ sayısı bilinen en büyük asal sayıdır. ‘p’nin basamak sayısı 2 kenquagintilyon, 18 novemkenquagintilyondan fazladır. ‘p’nin uzunluğu 672 trekatragintilyon, 692 dokatragintilyon ışık yılını aşar.”