Sapanca'dan aylar sonra iyi haber

Sapanca'dan aylar sonra iyi haber

Yağışlarla birlikte Sapanca Gölü'nde su seviyesi 1,5 metre yükseldi.

SAÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özdemir: "Göl havzasına düşen etkili yağışlarla gölün su seviyesi yükselme başladı" "Eriyen kar ve yağmurla Sapanca Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna ulaştı. Göldeki bu yükselme, sevindirici bir gelişme"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre  Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir, Sapanca Gölü havzasına düşen  yağışlarla su seviyesinin yükselme başladığını belirterek, "Eriyen kar ve  yağmurla Sapanca Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna  ulaştı" dedi.

Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yağışlarla gölün kritik  düşüşünün durduğunu ancak uzun vadede buradan aşırı su tüketiminin önüne  geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Kuraklığın etkilerinin gelecek yıllarda daha fazla hissedileceğini  anlatan Özdemir, "Yarı kurak iklime sahip olan ülkemiz daha kurak bir hale  gelecek. Zaten su zengini olmayan Türkiye, önümüzdeki yıllarda su bakımından daha  da fakir hale gelecek" ifadesini kullandı.

Özdemir, Sakarya'nın da kuraklıktan etkilendiğini, son yıllarda azalan  yağışlar ve artan su tüketimiyle Sapanca Gölü'nün su seviyesinde kritik düşüşler  görüldüğünü dile getirerek, su seviyesinin geçen yaz son 10 yılın en düşük  seviyesine, 29,9 kotunun da altına düştüğünü hatırlattı.

Gölün imdadına yağışların yetiştiğini vurgulayan Özdemir, şöyle  konuştu:

"Sonbahar mevsiminin yağışlı geçmesi ve kış mevsiminde de kar  yağışının başlamasıyla Sapanca Gölü'ndeki düşüş durdu. Göl havzasına düşen etkili  yağışlarla gölün su seviyesi yükselmeye başladı. Eriyen kar ve yağmurla Sapanca  Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna ulaştı. Göldeki  bu yükselme, sevindirici bir gelişme. Kar yağışlarının devam etmesiyle göldeki  yükselme sürecektir. Kar yağışları hem gölün su hacmini artıracak hem de su  kalitesini yükseltecektir. Küresel ısınmayla mevsimler kararsız hale geldi.  Kuraklık uzun vadede artabilir. Sapanca Gölü için uzun vadeli tedbirler alınması  gerekiyor. Bu sene yağışlı geçse bile gelecek yılların kurak geçmeyeceğinin bir  garantisi yok. Bu nedenle gölden sanayi amaçlı su kullanımına engel olunması,  aşırı su tüketiminin önüne geçilmesi gerekir. Aksi takdirde gölün kendini  yenilemesi mümkün olmaz ve 10 yıl içinde Sapanca Gölü'nü kaybederiz."