Saray'a kamyon da alınacak

Saray'a kamyon da alınacak

2015 Bütçe görüşmelerine ilişkin ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

Geçen hafta Resmi Gazetede'de yayınlanan 2015 bütçesinde kamunun alacağı araçlar hakkında ilginç detaylar yer alıyor. Buna göre Cumhurbaşkanlığı geçtiğimiz seneye göre 4 araç fazla alacak. Bu araçlar arasında bir kamyon da yer alıyor. Bütçeye göre Anayasa Mahkemesi ve TBMM için bu yıl araç alınmayacak. Başbakanlığa alınacak araç sayısı ise 12 kat artıyor.

2015 bütçesi geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlanırken bütçede kamu kurumlarının kaç adet taşıt alabileceğini gösteren T cetveli de yayınlandı.

Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker'in yazısına göre gelecek yıl, genel ve özel bütçeli kuruluşların sahip olacağı araç sayısı, toplamda 8 bin 515’e ulaşıyor.

Bu rakamın, 7559’u Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, ve Emniyet, Sahil Güvenlik gibi bazı genel müdürlükler gibi genel bütçeli kamu kurumlarının olacak.

TASARRUF DEDİ AMA 29 AUDI VE PASSAT GELİYOR

Kalan 956’sı ise üniversiteler, üst kurullar ve bazı genel müdürlüklerin dahil olduğu özel bütçeli kurumların edineceği araç sayısı belirtiliyor.

8 bin 515 aracın tamamı bütçeden karşılanmayacak. Bir kısmı özel bütçeli kurumların döner sermayelerinden satın alırken, bir kısmı da ihtiyaç duyduğu araçları yurt içi ve yurtdışı hibe yoluyla ediniyor. Bu iki istisnani yolla edilinecek taşıt sayısı, 2683 (Bu rakam kapsamındaki taşıtların 1499’u kurumların döner sermayelerinden, 1184’ü de bağış yoluyla edinilecek.)

2015 yılında, devlet kurumlarının bütçeden sahip olacağı taşıt sayısı ise 4876.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA KAMYON ALINACAK

Cumhurbaşkanlığı makamına, 2015 bütçesinden 25 adet taşıt satın alınacak.

Bunun 12’si binek, 2’si zırhlı binek otomobil,2 adet minibüs, 1 adet panelvan,  bir de kamyon alınacak. Kamyonun tam yüklü ağırlığı en az 3501 kg. olarak tarif edildi.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminin son bütçe yılında satın alınan araç sayısı, 21 olmuştu. Bunların 5’i binek, 2’si güvenlik önlemli binek olmuştu. 2014 bütçesinde kamyon yer almazken, buna karşılık tıbbi donanımlı bir ambulans alınmıştı. Karşılaştırma yapıldığında Erdoğan döneminde bütçede yer alan araç sayısı Gül’e göre, toplamda dört; binek araçta ise 7 adet arttı.

ANAYASA MAHKEMESİ VE TBMM'YE BU YIL ARAÇ ALINMAYACAK

2015’in T cetvelinde dikkat çeken bir başka önemli ayrıntı ise Anayasa Mahkemesi ile TBMM’ye bu yıl araç alınmayacak olması....Her iki kurum da T cetvelinde görünmüyor.  Geçen yıl TBMM’ye 27 adet araç satın alınmış. Anayasa Mahkemesi’ne ise bir adet kamyonet. Buna karşılık Yargıtay’a 12, Danıştay’a ise 22 adet taşıt alınacak.

BAŞBAKANLIĞA ALINACAK ARAÇ SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

2014 bütesinde 19 araç alınan Başbakanlık için 10 binek, 4 arazi, 4 minibüs ve 1 panelvan alınmıştı. 2015 bütçesinde ise Başbakanlığa alınan araç sayısı 12 kat atışla 222 adete çıkıyor. 

222 adet araç içinde 20 adet zırhlı binek otomobilin yanısıra, 163 binek araç. 16 adet arazi tipi binek, 17 adet minibüs, 1 otobüs, 1 panelvan yer alıyor.

Toker'in analizine göre 20 adet zırhlı aracı hariç tutulduğunda, bütçeden karşılanacak 202 taşıtın maliyeti 11 milyon TL’yi geçiyor. Zırhlı araçlar eklendiğinde  ise Başbakanlığın bütçeye taşıt maliyeti en az 20 milyon TL’ye ulaşıyor.