Sarıyer Barış için buluşuyor

Sarıyer Barış için buluşuyor

Sarıyer Belediyesi 7.uluslararası Barışa Çağrı Festivali kapsamında etkinliklerini Yaşar Kemal Kültür Merkezi Bahçesi’nde misafir belediye başkanlarının katılımıyla ağaç dikerek başlatıyor.

Sarıyer Belediyesi her yıl düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, Hatay Medeniyetler Korosu, Halk Dansları Topluluğu, sürpriz sanatçılarla karşılıyor. Bu yıl 7. düzenlenecek olan Sarıyer Barışa Çağrı Festivali 1 Eylül Salı günü saat 19.30’da, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Sezgin Tanrıkulu, Bihlun Tamaylıgil, Didem Engin ve CHP PM Üyesi Ümran Köksüz’ün katılımıyla Darüşşafaka TİM Maslak Show Center’da kutlanacak.

Sarıyer Belediyesi 7.uluslararası Barışa Çağrı Festivali kapsamında etkinliklerini Yaşar Kemal Kültür Merkezi Bahçesi’nde misafir belediye başkanlarının katılımıyla ağaç dikerek başlatıyor.

Çorum’dan Oğuzlar, Aşdağul ve Mecitözü; Erzincan’dan Geçit, Mollaköy, Çağlayan ve Pınarhisar Kaynarca Belediye Başkanları’nın Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile birlikte katılacağı ağaç dikimi töreni sonrası konuklar Maslak TIM Center’da düzenlenecek geceye konuk olacaklar.

1-eylül-slider.jpg

Değerli Konuklar,

Bizler, bugün burada, şık bir toplantı mekanında, klimalı bir salonda, böylesine dingin ve huzurlu bir ortamda otururken, sevgili ülkemizin ve tabii dünyanın pek çok yerinde maalesef, hiç durmadan silahlar patlıyor…
 
Camilerin, cemevlerinin, kiliselerin, sinagogların gasilhanelerine, musalla taşlarına cenazeler sığmazken, BARIŞ’dan söz etmek belki garip ve anlamsız gelebilir...
 
Bizler, ailemizle akşam nerede ne yiyeceğimizi, dostlarımızı hangi güzel ortamlarda ağırlayacağımızı düşünürken, ülkenin dört bir yanında yaşam ve ekmek kavgası veren insanların üzerine mermiler, bombaları, tazyikli sular yağarken, BARIŞ’ı konuşmak, belki garip kaçabilir…
 
Yurdun dört bir yanından acılı anaların feryatları yükseliyor.  İnsanlar, bazı vatan köşelerinde evlerinden bakkala bile çıkamıyor, havada uçuşan mermilerin korkusundan.. . Gece ya da gündüz, yollarda huzur içinde seyahat edemiyor.

Sadece ülkemizde değil, dünyanın da dört bir yanında, biz şu an burada konuşurken, çok sayıda savaş yaşanıyor. Dili, dini, ırkı, rengi, kültürü ne olursa olsun, insanoğlu maalesef 21’nci yüzyılda da kan dökerek birbirine üstünlük sağlama alışkanlığını terk etmiyor. Bu da, insanlık için, daha iyi bir yaşam için,  BARIŞ’ın, yerel olduğu gibi evrensel bir çağrı, evrensel bir çığlık haline getirilmesini zorunlu kılıyor.

Ancak, tam da bu saydığımız nedenlerle, BARIŞ’tan söz etmenin, BARIŞ’a çağrı yapmanın, BARIŞ için haykırmanın TAM DA ZAMANI olduğuna inanıyorum.
 
Burada, İstanbul’un gözbebeği SARIYER İlçesi’nde, yani ülkenin her yanından, hemen hemen her dinden, her mezhepten, her alt kültürden, her etnik kökenden veya milliyetten gelen insanların BARIŞ içinde, dostça yaşadığı bir beldede, BARIŞ’ın en somut haliyle hayat bulduğu bir beldede bu çağrıyı yapmak, bu haykırışı seslendirmek, bu yıl her zamankinden çok daha büyük önem taşıyor.
 
Bu binanın çok yakınında, az yukarıda, SARIYER BELEDİYESİ olarak hizmete sokulan Kültür Merkezi’ne adını verdiğimiz Koca Çınar YAŞAR KEMAL, kaleme aldığı binlerce özlü satırı ve dizesi arasında şunları söylemişti:
 
“DAĞLAR, İNSANLAR VE HATTA ÖLÜM BİLE YORULDUYSA, ŞİMDİ EN GÜZEL ŞİİR BARIŞTIR..”
 
Yaşar Usta’nın bu evrensel saptamasının arkasındaki mesajın, artık bu ülkenin dağlarında şehirlerinde, ovalarında, mezralarında, her zamankinden daha gür bir sesle, daha güçlü ve daha kararlı biçimde yankılanması gerekiyor.
 
Bugün 7’ncisini gerçekleştirdiğimiz  SARIYER BARIŞA ÇAĞRI FESTİVALİ’nde, her yıl olduğu gibi, bu barış beldesinden yükselecek barış türkülerinin, denizlerde dalga, havada rüzgar, bulutlarda yağmur olup, sevgili ülkemizin dört bir yanına güvercin kanatlarına binip yol almasını, anaların, babaların bacıların kardeşlerin gözyaşlarına ilaç olmasını diliyoruz.

Büyük Alman Şair ve Yazar BERTOLT BRECHT, Barışa ilişkin şunları söylüyor:
“…HAYATI DAHA İYİ KILMAK ÖZGÜRLÜĞÜ ÜSTÜNE KONUŞULMADIKÇA, ÖZGÜRLÜKTEN VE KÜLTÜRDEN SÖZ ETMENİN BİRANLAMI YOKTUR. DAHA İYİ BİR HAYATIN İLK KOŞULU İSE BARIŞTIR...”
 
Savaşın yerine BARIŞ’ı, çatışmanın yerine SEVGİ ve KUCAKLAŞMA’yı koymanın önemine, yüzyıllardır vurgu yapanlardan biri de İngiliz filozof BERTRAND RUSSEL’dır.
 
“..SAVAŞ, KİMİN HAKLI OLDUĞUNA DEĞİL, KİMİN GÜÇSÜZ OLDUĞUNA KARAR VERİR..” diyen RUSSEL’ın vurguladığı gibi, gücü elinde bulunduranların, başkalarını ezmek ve sömürmek isteyenlerin, kaba kuvvetle “haklı duruma” geçmek isteyenlerin en nefret ettiği şeydir BARIŞ...
Buna mukabil, zalim egemenlerin de, iktidarlarını sürdürmek için kullandıkları bir araçtır savaş..
 
“SAVAŞI ZENGİNLER ÇIKARIR, YOKSULLAR ÖLÜR..” diyen JEAN PAUL SARTRE’ın bu sözlerinde de, işte tam da bu vurgu vardır.

Bugün, yani 1 Eylül gününde, bundan tam 76 yıl önce, Nazi Almanyası’nın Polonya’ya saldırdığı tarihin anısına ilan edilmiş BARIŞ GÜNÜ’nde, buradan, SARIYER’den, hayatını BARIŞ’a adamış bir yerel yönetici olarak, seçim döneminde vatandaşlarımıza yaptığım çağrıyı ve duyuruyu bir kez daha anımsatmak isterim:

“BİZİM EN BÜYÜK PROJEMİZ, SARIYER’DE BARIŞ VE HUZURU DAİM KILMAKTIR...”
Merkezi ve yerel yönetimler, her zaman görkemli imar ve inşaat projeleri gerçekleştirebilirler.. Ancak asıl olan, yönettiğiniz ve hizmet ettiğiniz insanların birer birey olarak toplumsal hayatlarında BARIŞ ve HUZUR içinde yaşamalarını temin edebilmektir. Savaşan toplumların yaşadıkları kentlerde gökdelenlerin, lüks araçların, görkemli yapıların, yolların, köprülerin barajların hiçbir değeri yoktur.
Neticede, bu yapıların kaderi  bir güçlü bombaya bakar.. Onların gelecek nesillerini temsil eden çocuklarının neşe içinde koşturdukları parklar, gençlerinin el ele dans edebildikleri meydanlar, türküler söyleyebildikleri salonlar, barış içinde spor yapabildikleri mekanlar, alanlardır aslolan.

Her inançtan, her milletten, her kültürden, her din ve mezhepten insanları bağrında yaşatan göz bebeğimiz SARIYER İlçemizde de, görev anlayışımızı hep bu ilke üzerine bina ettik.
İmza attığımız ve atacağımız tüm projelerde, bu ilkenin izleri, bu anlayışın yani BARIŞ’ın ruhu hakimdir ve öyle olmaya devam edecektir.

Üç büyük semavi dinin başlıca mesajlarında da BARIŞ’a vurgu vardır:
KURAN’ı KERİM:  “Barış Daima Hayırlıdır”,
TEVRAT : “Barışı Ara ve Sürdür”,
İNCİL : “Birbirinizle Barış İçinde Yaşayın”…. der
 
Bir Anadolu Türküsü’nün, Bir Portekiz Fado’sunun, Bir Fransız Şanson’unun, Bir İtalyan Tarantella’sının, Bir Güney Amerika ya da Uzakdoğu ezgisinin ortak notası BARIŞ’tır..
Namluların uçlarına, bir daha hiçbir işe yaramamalarını sağlamak üzere  yerleştireceğimiz karanfillerin yapraklarına yazacağız o notaları..
Bugün buradan, SARIYER’den, ülkenin ve dünyanın dört bir yanında , birbirlerine silah sıkanlara çağrımızdır :

“EY VİCDAN SAHİBİ İNSANLAR!..
 GELİN.. DÜNYAMIZ, BARUT KOKUSU DEĞİL, ÇİÇEK KOKUSU İLE BEZENSİN..
GELİN.. SEMALARIMIZDA SAVAŞ UÇAKLARI DEĞİL, UÇURTMALAR UÇSUN..
GELİN.. ÇOCUKLARIMIZ SİPERLERDE , EVLERDE PENCERE ALTLARINDA SIĞINARAK DEĞİL, BAHÇELERDE KOŞARAK BÜYÜSÜN..
GELİN.. NEFRETİN DEĞİL SEVGİNİN, KÜFRÜN DEĞİL TÜRKÜNÜN, GÖZYAŞININ DEĞİL KAHKAHANIN YANKILANDIĞI BİR DÜNYAYI YARATMAK İÇİN EL ELE VERELİM..
 
Dünya Barış Günü’nde, SARIYER’den yükselen bu çığlığı dalga dalga yaymak, bu toprakları ve bu gezegeni  BARIŞ VE SEVGİ türkülerinin DİLLERDEN EKSİLMEDİĞİ bir yer haline getirmekBOYNUMUZUN BORCU OLSUN..
 
İnş. Müh. ŞÜKRÜ GENÇ
Sarıyer Belediye Başkanı

barissimdi-002.jpg