Satış patladı, kapıya bu yazı asıldı

Satış patladı, kapıya bu yazı asıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından "taşınmaz satışları"nda adeta patlama yaşanıyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaklaşık bin firmanın doğrudan veya dolaylı Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kontrolü altında bulunduğunu belirtti. İstanbul, Ankara, İzmir ağırlıklı olmak üzere açılaniflas erteleme davalarının bölümünün FETÖ ile bağlantısı ortaya konulurken, mal kaçırma oyunları da deşifre oldu. İflas oyununda 521 şirket tespit edildi.

EYLÜLDE DEVİRLER ARTACAK

FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen şirket sayısı 200'e ulaştı. Eylül ayı itibarıyla bu sayının artması bekleniyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre savcılıklar alt şirketlere yönelik de soruşturma yürütüyor. Özellikle üç büyük şehirdeki bazı şirketlerin çalışan personeline Bank Asya'da hesap açtırıp, Türkiye genelindeki ofislerinde tahsil edilen paraları personelin hesabına yatırarak kayıt dışı hale getirdikleri belirlendi. Bu firmalar ve çalışanlar hakkında yürütülen soruşturmalarda tanıkların ifadeler ve belgelerde ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Çok sayıda şirketin göstermelik olarak el değiştirdiği belirlenirken, birçoğunun da fiktif şekilde borçlandırıldığı belirlendi.

KAYYUM DA SORUŞTURULACAK

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde iflas erteleme davası açan bu şirketlerin, mahkeme tarafından gönderilen kayyumlarla anlaşarak usulsüz mal devirleri yaptıkları da ortaya çıktı. Bu suça ortak olan kayyumlar hakkında da soruşturma açıklarken FETÖ finansörlerinin bazı şirketvarlıklarını nakde çevirdiği, düşük bedellerle satış yaparak işbirlikçi isimlere devrettikleri belirlendi.

KAPILARA BU YAZI ASILDI

15 Temmuz darbe girişimi sonrası taşınmaz satışı başvurularında yüzde 100 artış yaşandığı belirlendi. Usulsüz devirleri tespit etmek yenilerini de önlemek için tapu dairelerinde titiz bir çalışma yürütülüyor. Tapu müdürlüklerine, satış başvurusu yapanların Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılması uyarısında bulunuldu. Dairelere asılan yazıda, "Satış işlemlerine dair alınan talepler kontroller yapıldıktan sonra FETÖ terör örgütüyle ilintisi olmayanların işlemleri süratle sonuçlandırılacak. Satışla ilgili bir müddet gecikmeler olabilecektir" denildi.