Savaşmaya gidenleri soracaklar

Savaşmaya gidenleri soracaklar
Güncelleme:

İngiltere Parlamentosu, THY Genel Müdürü'ün Suriye'ye giden İngilizleri sormak üzere davet etti.

İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu'nun, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ile Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'i, Suriye'ye giden İngiliz kızlarla ilgili üyelerin sorularını yanıtlamak üzere komisyona davet edeceği bildirildi. 

Komisyon'dan yapılan açıklamada, "THY Genel Müdürü Temel Kotil'i ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'i, Suriye'de IŞİD'e katılmalarından endişe edilen üç İngiliz kız ve terör örgütlerine katılmak için Türkiye üzerinden seyahat eden genç insanların sayısının artmasıyla ilgili dinlemek üzere davet edecektir" denildi.

10 Mart'ta yapılması planlanan oturumda Komisyon'un ayrıca, Londra polisi komiseri Sir Bernard Hogan-Howe'u da dinleyeceği ifade edildi.

İçişleri Komisyonu Başkanı İşçi Partili Milletvekili Keith Vaz da konuyla ilgili, "Komisyon, hem THY Genel Müdürü hem de Türk Büyükelçisinin, bu problemle ilgili görüşlerini dinlemek istemektedir" ifadesini kullandı.

İngiltere Terörle Mücadele Polis Birimi geçen hafta yaptığı açıklamada, 15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana isimli üç genç kızın 17 Şubat günü Londra'daki Gatwick Havaalanı'ndan THY'nin TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gittiklerini kaydetmişti.

Polis, yakın arkadaş olan üç genç kızın, Suriye'ye ulaşmak ve terör örgütü IŞİD'e katılmak amacıyla Türkiye'ye gittiklerinin tahmin edildiğini belirtmiş, kızların bulunması için Türkiye'ye ekip gönderdiğini açıklamıştı. Genç kızların aileleri ise basın aracılığıyla çocuklarına İngiltere'ye dönmeleri ve kendileriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulunmuştu.

İngiliz hükümeti, yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. İngiliz polisi, geçen yıl çoğu Suriye bağlantılı 200'den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. Ülkede önceki hafta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele ve güvenlik yasası kapsamında, havayollarından yolcu listelerini paylaşmaları istenmiş, yasa kapsamında ayrıca sınır polisine şüphelileri durdurma ve pasaportlarına el koyma yetkisi verilmişti.