Savcı Kiraz cinayetinde bir skandal daha !

Savcı Kiraz cinayetinde bir skandal daha !

Savcı Kiraz cinayetinin azmettiricisi İtalya'da serbest bırakıldı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın DHKP-C’li iki saldırgan tarafından öldürülmesinin ardından olayın azmettiricisi olduğu iddia edilen Erdal Ünal, Türkiye’nin iade dosyasını gönderememesi nedeniyle İtalya’da serbest bırakıldı.

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı'nın haberine göre Ünal, Avusturya’ya geçti. Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ın önce adliyedeki odasında rehin alınmasının, sonra da öldürülmesinin ardından güvenlik ve istihbarat zafiyeti iddialarına bir yenisi daha eklendi. Savcı Kiraz’ın öldürülmesinden altı gün sonra, tatil için gittiği İtalya’da yakalanarak tutuklanan ve saldırının azmettiricisi olduğu belirtilen Erdal Ünal  serbest bırakıldı.

Erdal’ın serbest bırakılmasının arkasında Türkiye’nin iade belgelerini göndermemesi yatıyor. Taraf’ın edindiği bilgilere göre Ünal’ın serbest bırakılması şöyle gelişti: Savcının öldürülmesinden 6 gün sonra DHKP-C’li Ünal, İtalya’da eşiyle birlikte bir otelde yakalandı.

İtalya emniyeti Ünal’ı gözaltına aldı. Bu sırada Türkiye ile İtalya arasında iade görüşmeleri başladı. Yasalara göre, Ünal’ın Türkiye’ye iadesinin yapılabilmesi için, Adalet Bakanlığı’nın, İtalya Adalet Bakanlığı’na “iade dosyasını” göndermesi gerekiyordu. Ünal bu süre içerisinde İtalya’da hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, 6 Nisan’da yaptığı ilk duruşmada Ünal’ı tutuklayarak Türkiye’den iade dosyasının gelmesi için duruşmayı 15 Nisan’a erteledi. Ünal yaklaşık dokuz gün tutuklu kaldıktan sonra yeniden hâkim karşısına çıktı. Türkiye, ikinci duruşma gününe kadar dosyayı göndermesi gerekirken, gönderemediği öğrenildi. Bunun üzerine Ünal, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Serbest kalan Ünal, uzun süre yaşadığı ve kendisine siyasi sığınmacı statüsü verilen Avusturya’ya gitti. Ünal’ın eşinin de Avusturya vatandaşı olmasının bu ülkeye geçişinde etkili olduğu belirtildi. Adliyede ise Ünal’ın Avusturya’ya geçtikten sonra iadesinin, iki ülke arasındaki ilişkiler nedeniyle artık zor olduğu konuşuluyor.

MOLOTOFLU SALDIRI EMRİNİ VERDİ

Erdal Ünal ismi polis kayıtlarına ilk kez 1994’ün Şubat ayında Ankara Üniversitesi’ne düzenlenen molotoflu saldırıyla girdi. Saldırının 27 Mart 1994’te yapılan yerel seçimlerden birkaç gün önce gerçekleştirilmesi, o dönem olayın provokasyon olabileceği ihtimalini artırmıştı. Ünal, 1995 yılında da Ankara’da bir banka şubesine molotofla saldırıda bulundu. Her iki olay sonrasında da izini kaybettirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Ünal hakkında uluslararası arama kararı çıkartıldı. 20 yıldan bu yana “sessiz” olan ve yurtdışında yaşayan Ünal, iddiaya göre örgüte eylemlerle ilgili talimatları ülke dışından verdi.