Savcı tutuklamadı, sürüldü !

Savcı tutuklamadı, sürüldü !

16 yaşındaki liselinin Erdoğan'a hakaretten tutuklanmasına itirazlar devam ediyor.

Konya'da geçen salı günü 'Devrim şehidi' Kubilay'ı Anma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla dün okulda gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkemece tutuklanan lise öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A.'nın avukatı Barış İspir bugün 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

İtirazla ilgili kararın mahkeme tarafından bugün verilmesini bekleyen Avukat Barış İspir, kararın açıklanmasının yarına kaldığını belirtti. İspir, ''İtiraz dilekçemiz, uzun incelenebilecek bir dilekçe değildi. Ama sayın hakim, hala incelemesini bitiremedi ve karar yarına kaldı'' dedi.

BARO BAŞKANI: TUTUKLANMA KARARI DOĞRU DEĞİL

Bu arada Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, yaklaşık 25 avukatla ile birlikte adliye önünde konuyla ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan tutuklanan M.E.A.'nın, tutuklama kararının uygun olmadığını belirten Kayacan, ''İzmir'de şehit edilen Kubilay'ın Konya'da anılmasında, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakeret ettiği gerekçesiyle 16 yaşındaki M.E.A. tutuklanarak E- Tipi Cezaevine konulmuştur. Hakeret suçunu tasvip etmek, hele hele Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na maruz etmek mümkün değildir. Ancak eylem ile ceza veya tedbir arasında orantılılığın bulunması bir diğer söyleyişle, orantılılık ilgisi temel evrensel hukuk kaidelerindendir. Soruşturma aşamasında atılı suçun alt ve üst sınırlarıyla tutuklama nedenlerinin belirtildiği 5271 sayılı CMK'nın 100'üncü ve devamı maddeleri dikkate alındığında uygulanan tutuklama tedbirinin kanununi olmadığı esasdır'' dedi.

BAŞKA BİR OLAYDA TUTUKLAMA İSTEMEYEN SAVCI ZONGULDAK'A GÖNDERİLDİ

Geçen 17 Aralık'ta meydana gelen başka bir olayı da anlatan Baro Başkanı Kayacan şöyle devam etti:

"17 Aralık Gar'da yapılan törenler sırasında söz konusu hırsızlık olan bir diyalog sonucunda karakola götürülen bir vatandaşımızla ilgili nöbetçi savcı tarafından ifadesinin alınarak serbest kalması talimatı verilmiş. Ardından bir takım harici girişimler sonrasında vatandaşımız Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettirilmiş ve nihayetinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Ancak ilk ifadeyi alan nöbetci savcının tutuklamaya sevk etmemesi nedeniyle yıldırım hızıyla, Recep Altun, zorunlu olmadığı halde Zonguldak iline savcı olarak geçici görevlendirilmiştir.''