Seçim için 2 eski bakan Yüce Divan'a gidecek

Seçim için 2 eski bakan Yüce Divan'a gidecek

AK Parti, seçim öncesi adları yolsuzluk ile anılan 4 bakandan 2'sini Yüce Divan'a göndereceği bildirildi.

2015 seçimleri öncesi 'imaj' çalışması yapan AKP'nin, adları yolsuzluk iddialarına karışan, 4 bakandan 2'sini Yüce Divan'a gönderebileceği öğrenildi.

Meclis’teki yolsuzluk komisyonuna yayın yasağı konana kadar AKP’nin 4 bakanını aklayacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Yayın yasağının ardından partideki tutumun değiştiği seçim hamlesi olarak 4 bakandan 2’sini yargılanmak üzere Yüce Divan’a gönderilebileceği konuşuluyor.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre, AKP’nin, Meclis’in 17 Aralık yolsuzluk soruşturma komisyonuna koyduğu yayın yasağı tartışmasının gölgesinde siyasi kulislerde önemli bir iddia konuşulmaya başlandı. Muhalefete göre AKP, bakanlarını Meclis’te aklama kararını değiştirdi ve çok büyük bir olasılıkla bir seçim hamlesi olarak ve tabanına da “yolsuzluk yapanları ayıklıyoruz” mesajı vermek amacıyla 4 eski bakanından 2’sini Yüce Divan’a gönderecek.

AKP’nin, kesin gözüyle bakılan 17 Aralık’ta istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakanını Meclis’te aklama kararında değişikliğe gittiğine ilişkin kulis bilgileri komisyona konulan yayın yasağı ile de zamanlama olarak çakıştı.

Başta CHP olmak üzere muhalefet kulislerinde AKP’nin artık bakanları aklamayı tek seçenek olarak düşünmediği açıkça ifade ediliyor. AKP’nin, 2015 seçimlerini de dikkate alarak bakanlarla ilgili atabileceği sürpriz adımlar şöyle konuşuluyor:

4’ün 2’si: AKP, artık bütün adımlarını seçime göre atacak. 17 Aralık yolsuzluklarıyla ilgili tutumunu da seçim belirleyecek. Bu konuda ilk kararını Meclis’te soruşturulan 4 bakanıyla ilgili verecek. AKP içinden ve çevresinden gelen sinyaller, seçim sürecinde muhalefete karşı ‘yolsuzluklarla mücadele ediyoruz, yolsuzluğa batanları ayıklıyoruz’ mesajı 4 bakan üzerinden verilecek. 4 bakanla ilgili verilecek kararla aynı zamanda yolsuzluklardan rahatsızlık içindeki tabanın da tepkilerini azaltmak amaçlanacak .4 bakandan 2’sinin çok büyük bir olasılıkla tam seçim sürecinde yargılanmalarının yolu açılacak. Meclis’teki oylamada AKP yönetiminin seçtiği 2 bakan Yüce Divan’a gönderilecek.

Kim gidecek kim kalacak: AKP içinde Yüce Divan’a gönderilmek için hangi isimlerin tercih edileceğinin tartışmaları bile başladı. 4 bakanla ilgili AKP içinde yapılan değerlendirmeler de şöyle ifade ediliyor:

Zafer Çağlayan ve Muammer Güler (4 bakan arasında dosyaları en ağır olanlar. Özellikle dosyalarındaki suçlamalara delil olarak gisterilen grift ilişkileri dikkat çekici. Her iki isim de parti taban ve teşkilatından gelme değil. Parti tabanında da ‘Dışarıdan gelip bu kadar ağır parasal ilişkilerin içinde olmaları’ nedeniyle tepki çeken isimler.)

Erdoğan Bayraktar: (17 Aralık olayında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı suçladığı, daha sonra sözlerini geri alıp affedilmesine karşın yaptığı yeni açıklamalar nedeniyle güvenilmez bulunuyor.)

Egemen Bağış (Halen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olmasına karşın hakkındaki suçlamalar nedeniyle değil özellikle ‘bakara-makara’ konuşması nedeniyle tabanın en çok tepki gösterdiği isim durumunda.)

Mahçupyan ve diğerleri: AKP’nin seçim sürecinde 4 eski bakandan 2’sini yargılatacağına ilişkin kulislerdeki değerlendirmelerin önemli dayanaklarından birini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı Etyen Mahçupyan’ın, “Taban yolsuzluğa darbe korkusu nedeniyle tahammül etti” açıklaması oluşturuyor. Yine AKP’yi destekleyen gazetecilerin,“Yolsuzluklarla ilgili tavır değişikliği” talebine dikkat çekiliyor.

Anayasa Mahkemesi korkusu:

AKP’nin bakanlarla ilgili Yüce Divan kararı verirken, son dönemde hükümetle çatışan kararları nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin ne yapacağını hesaplayacağı belirtiliyor. Ancak AKP’nin Yüce Divan’daki yargılama sürecinin uzun süreceği, seçimden önce karar çıkmayacağı hesabıyla rahatlıkla 2 bakanını yargılatabileceğinin altı çiziliyor.