Şehit ailesi şokta: Maaş da alıyorsunuz ne tazminatı ?

Şehit ailesi şokta: Maaş da alıyorsunuz ne tazminatı ?

PKK saldırısında şehit olan Anıl Eruluç'un ailesi için yürek sızlatan karar...

Terör örgütü PKK'nın saldırısı sonucu yanan otobüste şehit olan Anıl Eruluç'un ailesi tarafından açılan tazminat davası, yürek sızlatan bir kararla bitti. Bilirkişi,anne ve babayı 100'er bin TL borçlu çıkardı. Askeri mahkeme bu bilirkişiyi dikkate almadı ancak aileye tazminat ödenip maaş bağlandığını savunarak, talebi reddetti. Yalnızca şehidin kardeşine 9 bin TL tazminata hükmedildi. Ancak bu paranın 6 bin 200 TL'si vekalet ücreti olarak geri alındı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanlığı Kabul Toplama Merkezi’nden 18 Eylül 2012’de hareket eden bir sivilotobüs, içerisindeki, izinden dönmüş onlarca askeri birliklerine teslim etmek üzere yola çıktı.  Otobüs Bingöl-Muş karayolunun 18. kilometresine vardığında PKK tarafından roketatarlı saldırı gerçekleştirildi. Otobüsün yanması üzerine araçtaki on er şehit oldu. Manisalı er Anıl Eruluç da otobüste şehit olan askerlerdendi. Şehit erin annesi Şükran, babası Nevzat ve kardeşi Cemal Eruluç, maddi ve manevi tazminat istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire Başkanlığı’nda dava açtı. Milli Savunma Bakanlığı adına yapılan savunmada, askerlerin şehit olmasıyla sonuçlanan olayda idarenin herhangi hizmet kusurunun bulunmadığını savunarak, davanın reddini istedi.

Mahkeme yargılama kapsamında Avukat Ahmet Alpaslan’ı bilirkişi olarak atadı. Alpaslan bir tablo hazırlayarak, baba Nevzat’ın oğlunun kaybından ötürü 9360 Tl 4 kuruş, anne Şükran’ın ise 14 bin 533 TL 45 kuruş maddi kaybının olduğu sonucuna vardı. Buna karşılık erin şehit edilmesinden sonra Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından annesi ve babasına ayrı ayrı 34 bin 806 TL manevi tazminat ödendiğini ve TSK Vazife Malülü Aylığı bağlandığını kaydetti. Bu nedenle babanın “maddi yararının” 101 bin 664 TL 72 kuruş, annenin “maddi yararının” ise 117 bin 96 TL iki kuruş olduğunu savundu. Bu nedenle MSB’nin babadan 92 bin 304 TL 69 kuruş, anneden ise 102 bin 562 TL 58 kuruş borçlu çıkardı. Avukatların itirazı üzerine bilirkişi raporu dikkate alınmadı.

Ancak mahkeme kararında, anne ve babaya geçmişte ödenen 34’en bir 806’şar TL’lik tazminatın maddi ve manevi zarar karşılığı olduğunu belirterek “Bu yarar mahkememizin emsal olaylarla takdir ettiği manevi tazminat miktarı kadar olduğundan davacıların manevi tazminat istemlerinin reddine karar verilmiştir” dedi. Yalnızca şehidin kardeşi Cemal açısından “olay nedeniyle duyduğu ve ömür boyu duyacağı ıstırabı kısmen de olsa karşılayabilmek amacıyla” 9 bin TL manevi tazminata karar verildi. Bunun da 6200 TL’si vekalet ücreti olarak kardeşten alınıp bakanlığa verildi.

Eruluç Ailesi’nin avukatı Altan Ulutaş, ihtisas sahibi olmayan bilirkişilerin görevlendirilmesine itiraz etti. Kararın oy çokluğuyla verildiğini ve yargıç kökenli olmayan iki subayın katılımıyla bu yönde çıktığını belirterek, “Bilhassa iki kurmay subayın hakim sıfından olmadığını ve emir altında çalıştıklarını söylemek isterim. Bu tür olaylarda mahkemenin çok daha özenli ve kapsamlı çalışmasını istiyorum” dedi.