Senetle konut alanlara kötü haber: Evsiz kalabilirsiniz !

Senetle konut alanlara kötü haber: Evsiz kalabilirsiniz !

Senetle konut satışında tüketiciyi "evsiz bırakabilecek" bir ayrıntı ortaya çıktı.

Senetle konut alanları uyaran uzmanlar “Mutlaka senetler nama yazılı olmalı, her taksit için ayrı düzenlenmeli, üzerine ‘şu gayrimenkulün teminatıdır’ gibi bir ifade yazılmalı” diyor

Tüketici dernekleri ve hukukçular, son dönemde artan senetle konut alımında vatandaşların mağdur olmaması için önemli uyarılarda bulundu. Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak; faiz ödemek istemeyen vatandaşların senetle konut almaya yöneldiğini belirterek “Burada tüketici, inşaat şirketinin güvenilirliğini sorgulamalı. Bu müteahhit veya şirket daha önce kaç proje teslim etmiş, hakkında şikâyet olmuş mu? Devam eden davaları var mı? Alıcının bu soruların cevabını araması lazım. Bankanın kredi vermediği konut projelerinden de uzak durulması gerekir. Senetle borçlanma yapılırken mutlaka nama yazılı olmalı ve her taksit için ayrı ayrı senet yapılmalıdır. Müteahhidin inşaatı bitirememesi durumunda nama yazılı olan senetler ödenmeyebilir. Ancak emri havalesine yazılı olanlar, piyasada üçüncü kişiler tarafından kullanılacağı için, tüketici ödemek zorunda kalacaktır” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de; şunları söyledi: Evi satan müteahhit, bu senetleri bankadan kredi için kullanabilir veya üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu, kötü niyetli devir de olabilir. Bu ihtimallerde tüketicinin mağdur olmaması için senetlerin üzerine bir metin yazılması gerekiyor. ‘Senetler, şu gayrimenkulün, paftanın, parselin satışının teminatıdır’ gibi bir yazı yazılabilir. Bu defa gayrimenkulü devralmayan tüketicinin bu senede itiraz hakkı doğuyor, senet kime geçerse geçsin... İkinci tercih olarak Ticaret Kanunu’na göre senedin ciro edilemeyeceği kaydı konulabilir. Bu kayıt konursa, daireyi satan eğer teslim etmezse, senedi başkasına da ciro edemeyeceği için, alıcı bu senedi ödemek zorunda kalmayacaktır.