Serebral Palsi’ye ayaklardan şifa

Serebral Palsi’ye ayaklardan şifa

Hayatın yükü bazen omuzlarımıza bir başka ağır gelir. Kendimizi adeta ezilir gibi hissederiz. Yaşamak gerçekten zor gelmeye başlar. Hayatın tadı,tuzu kaçar.

Yürümek,konuşmak,bakmak,işitmek,yemek yemek gibi aslında sıradanmış gibi gözüken olaylar bazı hastalıklarda,önümüze dağ gibi aşılması zor engeller koyabilir. İşte bu hastalıklardan birisi de serebral palsi dediğimiz hastalıktır.

Günlük hayatta yaptığımız her hareket beynimizin kontrolü altındadır. Vücudumuzdaki her bir kas beynin farklı bölgeleri tarafından kontrol edilir. Serebral palsi’de beyin bölgelerinin birinde gelişim bozukluğu veya lezyon(hasar) vardır. Serebral:beyin=palsi: felç  demektir. . Sonuç olarak serebral palsi,beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliğini anlatan bir terimdir. Kas zayıflığı olarak da bilinir.

Hafif tip serebral palsi’de bir kol veya bacakta belli belirsiz bir acemilik varken,ağır tiplerde günlük yaşam adeta felce uğrar. Günlük aktivitelerde ciddi sorunlar yaşanır. En sık rastlanılan tipi spastik serebral palsidir. Spastik;kasların tutuk ve gergin olması demektir. Kaslar beynin hasarlı bölgelerinden uygunsuz emirler aldıkları için olması gerekenden daha serttir.

Sağlıklı bir bireyin hareketi sırasında bir grup kas kasılırken,grubun karşısındaki kas gevşer ve bu sayede hareketin yapılması mümkün olur. Serebral palside ise her iki grup kas aynı anda kasılarak hareketin gerçekleşmesi olanaksızdır. Hastalığa neden olan birçok faktör vardır. Bunlar;Beynin herhangi bir nedenle normal büyüme ve gelişmesini tamamlayamaması,gebeliğin ilk aylarında annenin geçirdiği kızamıkçık gibi enfeksiyonlar. Doğum sırasında bebeğin yeterli oksijen alamaması. Doğumu takip eden günler içerisinde bebeğin geçirdiği menenjit gibi ciddi enfeksiyonlar. Yaşamın ilk yıllarında geçirilen kazalar sonucu beyinde kalıcı hasarların oluşması. Ayrıca hastalığa eşlik eden başka problemler de vardır. İşitme sorunları,görmede problemler,epilepsi nöbetleri,çeşitli algı sorunları,kabızlık,tükürük kontrolü gibi sorunlar.

Bu hastalıkla ilgili sorunlar yaşam boyu devam eder. Ancak uygun tedavi yaklaşımlarının desteği ile sorunlarla başa çıkmayı öğrenebiliriz. Tedaviler hastalığı tamamen yok edemese de anlamlı iyileşmeler sağlanabilir ve yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Serebral palsi’de yaşam kalitemize anlamlı iyileştirmelerle destek verecek bir tedavi şekli de Refleksoloji uygulamalarıdır.  Refleksolojide; beyine ayaklardan uyarı vererek çalışmayan bölgeyi destekler ve sinirlerin salgılanmasını sağlar. Belli bir zaman süresi içerisinde refleksoloji uygulamasıyla tekrardan beyine ayaklardan verilen uyarıyla devamlı çalışır hale gelerek beyin bu görevi tamamlamış olur.
Refleksolojiyle ayakta bulunan sinir uçlarına yapılan uyarılar beyindeki sinirlerin aldığı sinyallerle kaslara uyguladığı kuvvet aracılığıyla kaslar gevşer ve eklemlerle tutunmuş kemikler hareket etmeye başlar ve başka bir deyişle vücut bu görevlerini yerine getirdiği sürece vücuttaki olumsuz etkenleri geri iter. Çünkü unutmayalım ki bizim en etkili ilacımız sinirlerin vücudu uyarması. Vücut kendi kendini iyileştirme mekanizmasına sahip olduğu için ve bu mekanizmayı harekete geçirmek için ilacımız olan sinirlerdeki uyarılar görevini tamamlıyor.

Refleksolojinin tüm dertlerimize derman olması dileğiyle.

UZMAN REFLEKSOLOG GAMZE ASRLANDOĞAN