Serhat İllerinin Öncelikleri Analiz Edildi

Serhat İllerinin Öncelikleri Analiz Edildi

Serhat illeri olan TRA2 (Kars, Ardahan, Iğdır ve Ardahan) bölgesinin öncelikli sektörleri masaya yatırıldı.

Serhat illeri olan TRA2 (Kars, Ardahan, Iğdır ve Ardahan) bölgesinin öncelikli sektörleri masaya yatırıldı.

Kalkınma Bakanlığı ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yürütülen Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi'nin TRA2 Çalıştayı, Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle Kars'ta gerçekleştirildi.

Kars kent merkezindeki Büyük Kale Otel'de düzenlenen çalıştaya, Kalkınma Bakanlığı, OECD, DAP ve SERKA uzmanlarının yanı sıra TÜİK Bölge Müdürlüğü, Kafkas ve Iğdır Üniversitesi temsilcileri, illerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürleri, KOSGEB temsilcileri ile Ticaret ve Sanayi Odalarının Genel Sekreterleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın ilk oturumunda Kalkınma Bakanlığı uzmanları Erdem Kazaz ile Nuri Barış Tartıcı projenin tanıtımını yaptı. Uzmanlar, Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından desteklenen projenin 22 ay süreceği belirtti. Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi'yle bölgesel ve sektörel rekabet politikalarının iyileştirilmesi ve Kalkınma Ajansları, Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye'deki diğer kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Projenin bölgelerin rekabet edebilirliğinin ölçülmesi, karşılaştırılması ve takip edilmesi, öne çıkan sektörlerin belirlenmesi, merkezi kurumlar ile kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi gibi bileşenlerden oluştuğuna vurgu yapıldı. OECD politika analisti Umur Gökçe de, Türkiye için ulusal ölçekte seçilen "makine ve kimya" sektörlerinin mekânsal gelişimiyle ilgili sunum yaptı ve katılımcıların görüşlerini aldı. OECD politika analistleri Patrik Prozinsky ve Ali Fuad Turgut ise TRA2 Bölgesi için yapılan analiz çalışmalarını değerlendirdi. Kayıtlı istihdam verileri kullanılarak yapılan analizlerde, TRA2 Bölgesi'ndeki gıda ürünlerinin imalatı, yiyecek ve içecek hizmetleri, bina inşaatı, çevre düzenlemesi faaliyetleri ile Iğdır ilinin kara taşımacılığı sektörleri ele alındı.

Çalıştayda görüşülen konuların ve yapılan analizlerin, OECD uzmanları tarafından rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.