Sıfırcı Sinan ! Türkiye'yi yaktı

Sıfırcı Sinan ! Türkiye'yi yaktı

Tataristan’ın Kazan şehrindeki organizasyonda jürilik yapan Sinan Akçıl yarışmacılara 1 puan verince…

Türk dünyasının en önemli organizasyonlarından biri olan Türkvizyon şarkı yarışmasının finali toplamda 25 ülkenin katılımıyla Tataristan’ın Kazan şehrinde muhteşem bir organizasyonla gerçekleşti. Yarışmanın finalini Türkiye’yi temsil eden Funda Kılıç 128 puanla 15. sırada tamamlarken 226 puan alan Kazakistan bu yılın kazananı oldu. Ev sahibi Tataristan ise yarışmayı 2. Sırada tamamladı. Türkiye adına jüride şarkıcı Sinan Akçıl yer aldı. Akçıl’ın yarı finalde birçok ülkeye 1 puan vermesi finalde Türkiye’ye olumsuz şekilde döndü. Sinan Akçıl’ı protesto eden jüri üyeleri final oylamasında Türkiye’ye 1 puan verdi. Jürinin intikam duygusuyla hareket etmesi sonucu yarı finali ikinci olarak geçen Funda, yarışmayı 15. Sırada tamamladı.  Funda Kılıç, ülkesini temsil etmenin gurur verici olduğunu kazanamasa da Türki Cumhuriyetlerinde topladığı beğeninin kendisi için kazanmaktan daha önemli oluğunu ifade etti.

''OYLAMANIN AÇIK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM''
 
Jüri üyelerinin tepkisi toplayan Türkiye’nin jüri temsilcisi Sinan Akçıl, yarışmadan hüzünlü ayrıldı.magazin muhabirlerine açıklama yapan Akçıl “Ben oylamanın açık olacağını bilmiyordum. Yarı finalde beğenmediğim tüm şarkılara 1 puan verdim o yüzden alınmışlar “ dedi.
 
Finalde en az 7 puan dağıtsa da diğer jüri üyelerinin kısasa kısas yapmasını engelleyemedi. TMB (Türk Müzik Birliği)’nin görkemli bir yarışmaya sahne olan Türkvizyon, Eurovizyon’a rakip olarak kurulup, Türk medeniyetlerini bir araya getiriyor. Seneye Türkmenistan’da gerçekleşecek olan yarışmanın önceki gün Kazan’da ki Finalini televizyondan  100 milyondan fazla insan izledi.
 
KKTC’Yİ ALMADILAR
 
Geçen yıl ilki Türk Dünyası Başkenti Eskişehir’de yapılan yarışmada yer alan KKTC Kazan’daki yarışmaya sokulmadı. KKTC temsilcisi İpek Amber, çağrıldığı yarışmada son anda yarıştırılmadı. Bu duruma Rusya’nın siyasi baskısının etkili olduğu iddia edildi. Kıbrıs’taki elemelerde ‘Sessiz Gidiş’ adlı şarkısıyla birinci olarak Kazan’a giden Amber, ‘Organizasyonun tüm çabalarına rağmen son anda yarıştırılmadığım için çok üzgünüm. Ancak organizasyonun çabasına teşekkür ederim’ dedi.