Sigara ve alkole ikinci kez mi zam gelecek ?

Sigara ve alkole ikinci kez mi zam gelecek ?
Güncelleme:

Sigara ve alkoldeki ÖTV artışının ardından Bakan Ağbal, 2017 Ocak'ta yeni bir zam gelmeyeceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesine ilişkin, "Yaptığımız hesaplamalara göre buradaki artış, sigara fiyatlarına yüzde 5-6 oranında bir yükseliş getiriyor. Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak." dedi.

Ağbal, tütün ve alkoldeki ÖTV düzenlemesine ilişkin AA muhabirine  değerlendirmelerde bulundu.

Bazı alkollü içeceklerde de maktu vergilerde ÖTV'yi yüzde 10  arttırdıklarını anlatan Ağbal, "Ortalama perakende satış fiyatlarında yüzde 3  civarında bir artış olacağını hesaplıyoruz. Daha fazla bir artış biz  beklemiyoruz." dedi.
 
 Her sene yıl başında ve temmuz ayında yeniden değerleme oranı  nispetinde zaten alkolde ve tütün ürünlerinde maktu vergilerin arttığını  anımsatan Ağbal, şu bilgileri aktardı:
 
 "Dolayısıyla biz bu düzenlemeyi şimdi aralık ayında yaptığımız için  hem tütün hem alkollü içecekler için ocak ayında artık yeniden değerleme oranına  bağlı ilave bir artış olmayacak. Bugün alkolde yapmış olduğumuz yüzde 10 artışın  aslında bir kısmı zaten ocakta yeniden değerleme oranında yaklaşık yüzde 3  civarında zaten gelecekti. Biz burada Maliye politikasının önceliklerini dikkate  almak suretiyle aralıkta yaptık. Ocakta, artık gelecek sene içerisinde herhangi  bir şekilde tütünde, alkolde herhangi bir vergi artışı olmayacak. Bu  düzenlemelerden sonra 2017 yılı ile ilgili bir düzenleme düşünmüyoruz. Şu anda  böyle bir planımız yok. Yeniden değerleme oranına bağlı olarak artış ayrı ama biz  hükümet olarak bu yapmış olduğumuz düzenlemeler dışında ayrıca bir düzenleme  yapmayı şu anda planlamıyoruz. Ocakta yeniden değerlemeye bağlı artışlar  olmayacak, hem tütünde hem alkolde yapmış olduğumuz artışlar yapılmış oldu. 2017  temmuz ayında yeniden değerleme oranına bağlı bir artış olacak."