Silopide Akaryakıt Firma Sahiplerinden Protesto

Silopide Akaryakıt Firma Sahiplerinden Protesto

- ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol taşımacılığı yapan akaryakıt firması sahipleri, sevkiyatın durmasını, Habur Sınır Kapısı yakınlarında basın açıklamasıyla protesto etti.Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel...

- ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol taşımacılığı yapan akaryakıt firması sahipleri, sevkiyatın durmasını, Habur Sınır Kapısı yakınlarında basın açıklamasıyla protesto etti.

Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yapılan petrol anlaşmasına güvenerek tanker şoför alamı yapan firmalar, Habur sınır kapısından yapılan petrol sevkiyatının durdurulmasını basın açıklaması ile protesto etti. Habur sınır kapası yakınlarındaki TPİC sahasında akaryakıt firmaları adına basın açıklaması yapan Abdulgafur Tatar, hükümete seslenerek yaşanan soruna çözüm bulunmasını istedi. Tatar, devletin bakanlık düzeyinde yaptığı açıklamalar, Kuzey Irak Bölgesel hükümetle yapılan 50 yıllık petrol anlaşması ve merkezi hükümet yetkililerinin de aynı yöndeki açıklamalarının Türkiye'de ve özelikle bölgemizdeki nakliye şirketlerini hareketlendirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu durum kısa bir süre içinde büyük riskler alarak araç ve tanker alımlarına seferber olup, büyük bir ekonomik ve iş izdihamına vesile olmuştur. Araçların yüzde 80'i sıfır alınmıştır. Araba satan firmalarda şu an kayıtlı çalışan sadece tanker de 5 bine ne yakın araç ile rekor düzeyde satışlarına vesile oldu. Tanker imalatı yapan başta Konya, Gaziantep, Hatay olmak üzere çift vardiya çalışma imkanı yaratmıştır. 5 bin araç 5 bin şoför demektir. Diğer çalışanları da katarsak büyük bir iş potansiyeli yaratmıştır. Bölgemizde işsizlikte ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hükümetimizin bu tür ekonomik canlılık yapan projeleri bölge halkını son derece memnun etti. Bölgede yaşanan bazı olumsuz olaylardan sonra önce ince ham dediğimiz ham petrolün nakliyesi durdu. Gerekçesini açıklamadılar. Şimdide kalıcı gözüyle baktığımız boru hattıyla taşınması zor olan ancak izo camlı araçlarla nakliyesi yapılabilen ağır ham petrolün nakliyesi de durdu ve yine yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Araçların büyük bir kısmı durmuş vaziyette. Acil bir çözüm bekliyoruz. Kısa bir sürede çözülmese yıllardır bankalarla çalışan firmalar olarak çek senet ve kredi borçlarını zamanında ödemiş şirketlerimizin zor durumda kalacağı, çek, senet veya kredi taksitlerini ödeyemez duruma gelineceği, bu da çok sayıda şirketin iflası anlamına gelmektedir. Tanker imalatçılarına verdiğimiz çek ve senetlerin ödenmemesi oradaki firmaları da zor durumda bırakır. En az 7 bin dolayında çalışan işinden olacak, bu durumun hassasiyetini göz önünde bulundurularak acil bir çözüm bekliyoruz."
Firma sahipleri, sorunun çözülmemesi halinde şoförler ile birlikte büyük çapta protesto gösterisi yapacaklarını belirttikten sonra sesizce dağıldı.
FOTOĞRAFLI