Sındırgı, Uluslararası Yağcıbedir Festivaline Hazır

Sındırgı, Uluslararası Yağcıbedir Festivaline Hazır

Sındırgı'da 3-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan '16. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri' için hazırlıklar tamamlandı. Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sındırgı Yağcıbedir halılarının Türkiye'nin değeri olduğunu söyledi.

- Sındırgı'da 3-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan '16. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri' için hazırlıklar tamamlandı. Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sındırgı Yağcıbedir halılarının Türkiye'nin değeri olduğunu söyledi.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sındırgı Emendere Otel'de basın mensupları ile bir araya geldi. 3-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan festival ile ilgili bilgi veren Başkan Yavaş, "3-4-5-6 Eylül tarihlerinde 16.'sını yaptığımız Sındırgı Yağcıbedir Kültür ve Sanat Günleri yapılacak. Yağcıbedir yörüklerinin dokuduğu bir halının festivalini yapıyoruz. Bu yağcıbedir, halıdan öte kültürün adıdır. Yağcıbedir, Osmanlı'da ordunun yay ihtiyacını karşılayan aşiretin adıdır. Bugün Türkiye'de 5 tanesi Sındırgı'da, 1 tanesi Bigadiç'te, 4 tanesi Bergama'da, 8 tanesi de Dikili'de olmak üzere toplam 18 tane yağcıbedir köyü bulunmaktadır. Sındırgı ve Bigadiç'te bulunanlara erkek tarafı, Bergama ve Dikili'de bulunanlara kız tarafı adı verilir. Bir düğün dolayısı ile 600 yıl önce kavga neticesinde iki ayrı grup oluşmuştur. Bergama halısı diye bir halı yoktur, Yağcıbedir halısı vardır. Bergama bir Latin Krallığı'nın adıdır, Latin Krallığı'nın Türk halısı olmaz. Her desene bir anlam yükleyen, dini anlayışını yansıtan bir halıdan bahsediyoruz" dedi.

Başkan Yavaş, etkinliklerin dolu dolu geçeceğini söyleyerek Balıkesirlileri festivale davet etti. Ekrem Yavaş "Yağcıbedir halıları Balıkesir'in bir değeri değil Türkiye'nin bir değeridir. Bu halılara hiç bir zaman hiç bir halıcı müdahale edemez. Bugün Sındırgı'nın köylerinde dokunur. Bu yıl yapacağımız etkinlik 11 bin metrekarelik kapalı bir pazar yerinde fuar tadında olacak. 8 ülkeden 25 folklor ekibi festivalimize katılacak. Ayrıca 3 Eylül düşman işgalinden kurtuluş tarihimiz bu nedenle etkinlikleri 3 Eylül'de başlattık" şeklinde konuştu.

Festival programına göre 3 Eylül'de Sındırgı'nın düşman işgalinden kurtuluşu ile başlayacak programda çeşitli ülkelerden folklor ekipleri sahne alacak. Mehter gösterilerinin yanı sıra yağlı pehlivan güreşlerinin yapılacağı festivalde akşam fener alayı yürüyüşü gerçekleştirilecek.

(BD-