Sırada Atatürk Evi mi var ?

Sırada Atatürk Evi mi var ?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yanıbaşındaki temsili evin akıbeti belirsiz..

Atatürk'ün mirası sayılan AOÇ arazine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkında bir detay daha..

Sözcü gazetesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için "Atatürk’e, onun mirası ve manevi emanetine de büyük saygısızlığı olduğu ortada. Saygısızlığın en somut örneği ise “hâlâ” AOÇ olarak adlandırılabilen mevkideki, Atatürk’ün Selanik’te doğup büyüdüğü evin benzeri “Atatürk Evi”ne yapılanlar!" diyor.

Gazetenin haberine göre saray, çiftlik arazisinin tam tepe noktasına yapılmış. Belki yüzde biri kadar alan kaplayan ahşap görünümlü Atatürk Evi ise mütevazı, çok daha aşağıda. Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı anısına Selanik’teki evin bir kopyası olarak yapılan bina, Saray’ın gölgesinde kaldı. Atatürk Evi’nin sağı, solu, üstü Saray’ın “demir çitli” bahçesiyle çevrilmiş durumda. Hemen altına ise yine AOÇ arazisine asfalt atarak dörder şeritli “Saray Otoyolu” yapılmış. Saray’ın geniş arazisini çevreleyen yüksek ve dikenli demirler, neredeyse Atatürk Evi’nin duvarına dayanmış.

1-997.jpg

ANAKARA TİCARET ODASI YAPTIRMIŞTI

Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü kutlamaları hazırlıkları sırasında, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Selanik’teki tarihi evin aynı ölçüler içindeki bir benzerinin Ankara’da yaptırılması yönünde girişimlerde bulunurlar.

2-587.jpg

Girişimler başarıyla sonuçlanır. Atamızın kurduğu ve çok sevdiği Atatürk Orman Çiftliği’nde tahsis edilen bir arazi üzerinde 19 Mayıs 1981 tarihinde temeli atılan Atatürk Evi,10 Kasım 1981 tarihinde açılır.

3-351.jpg