Sırtından çıkan kurşun şok etti

Sırtından çıkan kurşun şok etti

Diyarbakır'da 17 yaşındaki Abdülkadir Çakmak'ı kim öldürdü?

Diyarbakır'da Salı gecesi düzenlenen protesto gösterileri sırasında vurularak hayatını kaybeden 17 yaşındaki Abdülkadir Çakmak'ın otopsi raporu yeni soru işaretlerini ortaya çıkardı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde salı gecesi çıkan olaylarda polis tarafından vurulan 17 yaşında Abdülkadir Çakmak hayatını kaybetti. Hemen ertesi sabah, Diyarbakır Emniyeti tarafından, Çakmak’ın vurulma anı olduğu öne sürülen bir görüntü basın kuruluşlarına dağıtıldı. Bu görüntülerde, bir duvar dibinde, elinde uzun namlulu silah olduğu görülen bir kişi, çömelmiş vaziyette ateş etmeye hazırlanırken ya da ateş ederken görülüyor, hemen ardından da vurularak yere düşüyordu. Ancak bu görüntü ne aileyi ne de konuyla ilgilen insan hakları savunucularını tatmin etmedi. Çakmak’ın babası gazetecilere, görüntülerdeki kişinin fiziksel olarak oğlundan çok daha iri olduğunu söyledi: “Görüntülerdeki adam benim oğlumu iki katı”… Fakat esas kafa karıştırıcı detay otopsi raporundan çıktı: Çakmak vücuduna isabet eden 4 mermi ile hayatını kaybetmişti. Bu mermilerden 3’ü vücudunun ön tarafından girmiş, dördüncü kurşun ise “arkasından ve yakın mesafeden” ateşlenmişti. Radikal’e konuşan avukat Rehşan Bataray Saman, Çakmak’ın vücudunda çok sayıda ‘şarapnel’ izi benzeri yaraların olduğunu söyledi.

OLAYDAN SAATLER SONRA KAMERA GÖRÜNTÜLERİ ÇIKIYOR
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde eski Yoğurt Pazarı denilen bölgede, salı akşamı eylem yapan gruplara polis müdahale etti. Bu esnada silahla vurularak ağır yaralanan 17 yaşındaki Abdülkadir Çakmak, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, hemen ertesi sabah, olaya ait olduğu belirtilen görüntüleri basın kuruluşlarına dağıtarak, öldürülen Çakmak'ın polise ateş açtığını açıkladı.

Polisin dağıttığı görüntülerde, bir kişinin, elindeki uzun namlulu silahla polise açtığı sırada, karşı ateşle vurularak yere düştüğü görülüyordu. Ancak termal kamera benzeri bir teknolojiyle kaydedildiği düşünülen görüntülerde ölen kişinin yüzü seçilemiyordu. Diyarbakır Valiliği’nde yapılan açıklamada ise “Şahsın ölümü ile ilgili net bilgiler Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak olan otopsi doğrultusunda hazırlanacak rapor sonrası netlik kazanacaktır” denilmişti.