Sisi'den Türkiye açıklaması

Sisi'den Türkiye açıklaması
Güncelleme:

Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, Türkiye ve Katar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesinden Katar ve Türkiye aleyhine yapılmış, resmi tek bir olumsuz açıklama dahi bulunamayacağını söyledi.

Mısır’da mahkeme Hamas’ı terör örgütü ilan etti

Londra'da yayınlanan "Eş-Şarku'l-Avsat" gazetesine konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ülkesinin Türkiye ve Katar ile ilişkilerine değindi.

Sisi, "Bana bu iki devletten birine karşı Mısır tarafından yapılmış kötü bir açıklama göster. Kesinlikle Mısır'dan Katar ve Türkiye'ye karşı yapılan olumsuz tek bir resmi açıklama dahi yok" dedi.

Doha'nın Mısır basınının kendilerine saldırdığı suçlamasına yönelik soruya cevap veren Sisi, "Mısır basınının özgürlük alanı var. Devrimden sonra daha da arttı. Bu öyle bir dereceye ulaştı ki bazılarına basının rejim tarafından yönlendirildiğini düşündürüyor. Bu da Mısır'ın zor duruma düşmesine neden oluyor. Basında yer alanları bize, resmi makamlara mal edenler var. Ancak gerçek olan, basındaki görüşlerin Mısır halkının öfkesini, yönelimlerini ve kamuoyunu yansıtıyor olması" diye konuştu.

"KATAR EMİRİ'NDEN ÖZÜR DİLEDİM"

Sisi, geçen yıl Eylül ayında New York'taki BM Genel Kurulunda Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'den annesi Muza binti Nasır aleyhine Mısır basınında yer alan haberleriçin "özür dilediğini" belirterek, Al Sani'ye yalnızca Katarlı bir hanımefendi değil, hiçbir Arap kadına her ne şekilde olursa olsun hakaret edilemeyeceğini ifade ettiğini vurguladı.

Sisi, Katar'dan bir şey istemediklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Burada halkın iradesi söz konusu. Bunu herkesin anlamasını istiyoruz. Bu hafife alınmamalı ve göz ardı edilmemeli. Burada asıl soru Mısır'ın düşmesini desteklemek kime yarar sağlar? Herkes bilsin eğer Mısır düşerse Allah korusun bölge en az 50 yıl sürecek çatışma ortamına girer."

SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

Sisi, Suudi Arabistan'a yarın gerçekleştireceği ziyaretin önemli ve yapıcı olduğunu kaydederek , Arap dünyası ve onu çevreleyen zorluklar, Yemen'deki gelişmeler, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab'ül Mendep boğazındaki seyir güvenliğinin nasıl korunabilirliği konularının görüşüleceği bilgisini verdi.

Suudi Arabistan'ın 1956'daki Süveyş Savaşı'nda (İkinci Arap-İsrail Savaşı) ve sonrasında Mısır'ın yanında olduğunun altını çizen Sisi, yeni Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile bu özel ilişkinin sürdürülmesini arzuladıklarını belirtti.

IŞİD İLE MÜCADELE

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, terör örgütü IŞİD'in ortadan kaldırılmasının ancak birlik ile mümkün olduğunu belirtti. Bunu, terörün ortadan kaldırılması yolunda atılacak ilk adım olarak nitelendiren Sisi, birlikten kastının bütün alanlarda kapsamlı iş birliği ve koordinasyon anlamına geldiğini ifade etti. Sisi, bu konuda bir güç oluşturabilme iradesine sahip olunduğunu kaydederek, "Eğer birlik olur, dağılmaz ve ortak hareket edersek teröristler bize bir zarar veremez" görüşünü dile getirdi.

Sisi ayrıca, kardeş ülkelerle, ortak Arap gücü oluşturulması konusunda istişareler yürütüldüğünü aktardı.

İHVAN'IN SİYASET SAHNESİNE DÖNMESİ

İhvan'ın yeniden siyaset sahnesine dönmesinin mümkün olup olmadığı hakkındaki soruya Sisi, bu konuda Mısır kamuoyunun görüşüne bakacaklarını ve halkın razı olduğu şeyin derhal uygulanacağı cevabını verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Batı'nın bu konuda baskı yapması durumuna ilişkin ise "Herkes şunu bilmelidir ki Mısırlıların yaptığı iki büyük devrimden sonra ( 25 Ocak 2011 ve 30 Haziran 2013) Mısır gibi bağımsız bir ülkeye herhangi bir baskının olması zordur" dedi.

SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ

Suriye'deki kriz hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sisi, şunları ifade etti:

"Suriye krizi gerçekten çok karmaşık. Yaklaşık 4 yıldan bu yana devam eden ve daha da devam edecek gibi görünen meselenin çözümü için farklı görüşler var. Biz başından itibaren barışçıl siyasi çözüm ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması şeklindeki görüşümüzü belirttik."