Sivas’ta dağlık alanda yangın: Söndürme çalışmaları sürüyor

Sivas’ta dağlık alanda yangın: Söndürme çalışmaları sürüyor

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Akören ve Karahisar köyleri arasında bulunan ormanlık alanda piknikçilerin çıkardığı sanılan yangın kuru otların ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede dağlık alana yayıldı. İtfaiye araçlarının giremeyeceği...

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Akören ve Karahisar köyleri arasında bulunan ormanlık alanda piknikçilerin çıkardığı sanılan yangın kuru otların ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede dağlık alana yayıldı. İtfaiye araçlarının giremeyeceği alanlarda devam eden yangını söndürme çalışmaları güçlükle sürüyor. Yaklaşık 100 hektar alanın zarar gördüğü belirtiliyor.

Akören köyü Yedipınarlar mevkisinde, iddiaya göre piknikçilerin çıkardığı yangın kuru otlar ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Dün sabah saatlerinde çıkan yangın komşu Karacahisar merasına kadar ulaştı. Köylülerin haber vermesi üzerine çok sayıda itfaiye aracı olay yerine sevk edildi. Sivas, Zara ve orman işletme itfaiyeleri yangına müdahale etti. Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de yangının büyüklüğü nedeniyle köye gelerek inceleme yaptı.

Yangının yayılmasını önlemek amacıyla iş makineleri da bölgeye giderek çalışmalara katıldı. İtfaiye araçları yol olmayan alana girmekte güçlük çekti. Köylüler de kendi imkanlarıyla traktörler ve küreklerle yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulundu. Vatandaşlar talep ettikleri halde bölgeye yangın söndürme uçağı veya helikopteri gönderilmediğinden şikayet etti.

"YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ GELSEYDİ YANGIN BÜYÜMEZDİ"

Akören köyünden Ramazan Dilli, sabah saatlerinde pikniğe giden köylülerin kazayla yangın çıkardığını belirterek, “Köy sakinleri olarak traktörlerle söndürmeye çalıştık. Müdahale ettik ama yeterli gelmedi. İtfaiyeler yollarımız sıkıntılı olduğu için çoğu yere yetişemedi. Arazözler ve iş makineleri geldi, şu anda yangın hala devam ediyor. Köylerimiz de şu anda tehdit altında. Karacahisar ile Akören köyü arası komple yandı. Birçok yer söndürüldü, köylülerin çabasıyla. Çok geniş bir alanda rüzgarın da etkisiyle dağıldığı için söndürmek mümkün olmadı” dedi.

Karahisar köyünden Adem Çakır, “Yangın büyüdükten sonra minareden anons yapıldı. Köylüler olarak traktörlerle gelerek yangına müdahale ettik. O zaman daha yeni başlamıştı, rüzgar da yoktu, yorgunluk ve susuzluktan bıraktık. Daha sonra öğleden sonra rüzgar çıktı ve 60-70 hektar alan yandı. Biz helikopter istedik fakat gelmedi, zaten burada helikopterden başkası da müdahale edemez. Çünkü dağlık ve tepelik bir alan” şeklinde konuştu.

Karahisar köyü sakinlerinden Adem Güngör ise, “Rüzgar bu şekilde devam ederse köyler de tehdit altında boşaltılabilir. Yangın çok geniş bir alana yayılmış durumda. Yangın yerine kaymakam itfaiye ekipleri geldi ama yangın söndürme helikopteri gelmedi, daha önce onlar gelseydi yangın bu kadar büyümezdi. Çoğu yere araçlarla müdahale edilmiyor” ifadelerini kullandı. Köylüler 15-16 saattir yangına müdahale etmeye çalıştıklarını söyledi. Yangın söndürme çalışmalarının sabaha kadar devam etmesi bekleniyor. CİHAN