Siyasi anketçilere hapis cezası

Siyasi anketçilere hapis cezası

CHP’li Tanrıkulu, seçmeni manipüle eden anketçilere 5 yıl hapis öngören yasa teklifi hazırladı.

KONDA ve A&G’nin de aralarında olduğu anket şirketlerinin, en son Köşk seçiminde Erdoğan lehine algı operasyonu yapması CHP’yi harekete geçirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi anket şirketlerinin Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy oranını 6 puan fazla göstererek kamuoyunu yanıltması CHP’yi harekete geçirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, seçim öncesi açıkladığı yanlış sonuçlarla halkı manipüle eden anket şirketlerinin cezalandırılmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı. Teklif, 2 puanlık hataların dışında 5-6 puanlık yanılmalarda anketlerin taraflı kabul edilmesini ve kamuoyu algısının yönlendirilmeye çalışıldığı gerekçesiyle şirketlere büyük cezalar verilmesini öngörüyor. Buna göre manipülasyon yapıldığının tespit edilmesi hâlinde şirketler birlikte çalıştıkları belirlenen partiden fatura karşılığı aldığı ücretin 50 katı idari para cezası ödeyecek. Şirket yetkilileri de ayrıca 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Tanrıkulu, kanunda değişiklik yapılmasını öngören teklifinin gerekçesinde manipüle edilmiş anket sonuçlarına dikkat çekerek “Seçmenin nabzını yoklamak için araştırma şirketleri tarafından yapılan kamuoyu araştırmaları son yıllarda güvenilirliğini yitirmiştir. (...)Halk nezdinde sonucun belli olduğu hissiyatının oluşmasına neden olan bu durum seçime olan katılımı düşürdüğü gibi adayların eşit şartlarda yarışma ihtimalini de ortadan kaldırmıştır” dedi.

Köşk seçimi öncesinde kamuoyunda saygınlığı olan KONDA ve A&G gibi anket şirketlerinin Erdoğan’ın oyunu 6 puan fazla göstermesi tartışmalara konu olmuştu. Söz konusu anket şirketlerinin doğru olmayan sonuçlarla seçim öncesi algı operasyonu yaptıkları konuşulmuştu. Özellikle KONDA’nın seçimlere üç gün kala seçim yasaklarını delerek yüzde 51 alan Erdoğan’ı yüzde 57 oranında oy alacağını gösteren bir anket yayınlaması büyük tepki çekmişti. KONDA seçim sonrası yaşanan tartışmalardan sonra yanlış sonuçları için kamuoyundan özür dilemişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yayınladığı anketlerde Erdoğan’ı yüzde 55 gösteren Adil Gür’ün şirketi A&G ise herhangi bir açıklama yapmadı. Adil Gür yüzde 38 oy alan Ekmeleddin İhsanoğlu için de “Yüzde 35’in üzerinde alırsa mesleği bırakırım” demişti.

Seçimlerde gerçeğe en yakın anket sonucunu açıklayan Metropoll araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar ise diğer şirketlerdeki 6 puanlık yanılmayı “2500 kişi ile yapılan bir ankette 2 puanlık hata kabul edilebilir. Ancak bu oranın üzerine çıkılıyorsa bu kasıtlı yapılmıştır. Bu bir algı operasyonudur” demişti.