Smmmo Üyeleri Halay Çekip Ruhsat Yaktı

Smmmo Üyeleri Halay Çekip Ruhsat Yaktı

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) üyeleri, 31 Mayıs'ta bitecek 'Mükellef Bilgi Bildirimi'nin bitiş tarihin sağlıklı bulmadıklarını açıklayarak, oda önünde halay çekip, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşav

- Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) üyeleri, 31 Mayıs'ta bitecek 'Mükellef Bilgi Bildirimi'nin bitiş tarihin sağlıklı bulmadıklarını açıklayarak, oda önünde halay çekip, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) kendilerine verdiği ruhsatı yaktılar.

Mersin SMMMO binası önünde toplanan üyelere, CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı'da destek verdi. SMMMO üyeleri burada müzik eşliğinde bir süre halay çektiler. Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin SMMMO Başkanı Dursun Göktaş, mükellef bilgi bildirim süresinin 31 Mayıs'ta bitmesinin sağlıklı düzenlenmesi için yeterli olmayacağını savundu.

Mükellef bildiriminin ya kaldırılması gerektiğini, kaldırılamıyorsa da sürenin uzatılmasının daha sağlıklı olacağını söyleyen Göktaş, “Ayrıca her ay muhtasar beyanname ekinde sayısı yüzleri geçen stopaj yapılan fatura, müstahsil makbuzu, gider makbuzu, serbest meslek makbuzu bilgileri istenmesi mantığı meslektaşlarımıza yüklenen angarya değil de başka nedir?” dedi.

Yetkilileri Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 148. ve 149. maddelerine dayanılarak keyfi bilgi istenmesi ile 355. maddeye dayanılarak ceza verilmesine son vermeye davet eden Göktaş, şöyle devam etti: “Bu konu VUK'un 'Bilgi Verme' başlığını taşıyan 148. ve 149. maddelerine dayandırılmaktadır. 413 sayılı tebliğ ekinde düzenlenen 'Mükellef Bilgileri Bildirimi' formu ile istenen bilgilerin bir çoğu diğer beyan ve bildirimlerde bulunmasına rağmen yeni bir bildiri ili ayrıca istemek, bahsi geçen yasal dayanağın sınırsız ve keyfi olarak kullanıldığına delalet etmektedir.”

Kurumların muhasebeci ve mali müşavirlerin bilgisine ihtiyaç duymalarını önemsediklerini belirten Göktaş, “Ancak muhasebeci ve mali müşavirler mart, nisan, mayıs aylarında onlarca beyan ve bildirimin yanında yıllık beyan bildirimi, kesin mizan bildirimi, imzaladığımız beyannamelerin üstüne birde mükellef bilgi bildirimi eklenmesi meslektaşlarımızın sabrını taşırmıştır” diye konuştu.

Mersin SMMMO üyeleri basın açıklamasın ardından TÜRMOB'un kendilerine verdiği ruhsatı yakarak tepkilerini ortaya koydular.

SMMMO ÜYELERİ HALAY ÇEKİP RUHSAT YAKTI

SMMMO ÜYELERİ HALAY ÇEKİP RUHSAT YAKTI