Sofralık Zeytinde Kalsiyum Tuzu Dönemi

Sofralık Zeytinde Kalsiyum Tuzu Dönemi

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sodyum tuzun yerine sağlık açısından daha faydalı olduğu ileri sürülen kalsiyum tuzundan üretilen sofralık yeşil...

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sodyum tuzun yerine sağlık açısından daha faydalı olduğu ileri sürülen kalsiyum tuzundan üretilen sofralık yeşil ve siyah zeytinler, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Türk Gıda Kodeksi'nin 23 Ağustos 2014 tarihinde yayımladığı tebliğ doğrultusunda 2015 yılından itibaren üretilecek yeşil ile siyah sofralık zeytinlerin üretiminde kullanılan yüzde 12'lik tuz oranı yüzde 8'e düşürüldü. Sofralık zeytin üretiminde sodyum tuz kullanımının önüne geçmek ve tebliğ doğrultusunda sağlıklı zeytin üretimi yapılmasıyla amacıyla Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretildi. Sağlık açısından daha iyi olduğu belirtilen kalsiyum tuzuyla hazırlanan zeytinler tanıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürlüğü'ndeki tanıtıma Vali Erdoğan Bektaş, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ile daire müdürleri katıldı.

SOFRALIK ZEYTİNDE TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Toplantıda konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, sofralık zeytin üretiminde artık yeni bir dönemin başladığının altını çizip, "Bakanlığımız Türk Gıda Kodeksi tarafından 23 Ağustos'ta çıkarılan bir tebliğ yayınlandı. Bunun bir geçiş süreci var. Geçiş süreci de kademeli. 2014 yılı sonuna kadar piyasa sürülen sofralık zeytinler varsa bunlar 2016 yılına kadar piyasada bulunabilecek. 2015 yılında piyasa sunulan zeytinlerimiz ise yayınlanan tebliğ doğrultusunda piyasada olmuş olacak. Burada getirilen en önemli yenilik Türk Gıda Kodeksi'nin eski yönetmeliğe göre tuz konusuna büyük önem verilmesi. Tuz konusu obezite ile mücadele konusunda önemli bir unsur. Zeytinde yüzde 12'ye kadar ağırlıkta olan tuz bu tebliğ ile yüzde 8'e indirilmiş durumdadır. Yeni yapılacak zeytinlerimizden en fazla yüzde 8 oranında tuz miktarı olacaktır. Az tuzlu zeytinler ise yüzde 4 oranında tuz bulundurabilecekler" diye konuştu.

Yayınlanan son tebliğde sofralık zeytinlerin etiketlenmesine de önem verildiğine dikkati çeken Çebi, "Yöresel zeytinde isimler bundan sonra bulunmayacak. Mesela Gemlik veya Erdemit zeytini değil, Gemlik veya Erdemit çeşidi diye isimlerde piyasa sürülecektir. Bütün özellikleri de zeytinin üzerinde yazılacaktır. Zeytin doğal zeytin midir, yoksa işlenmiş zeytin midir üstünde yazacak. Zeytinin özelliklerini etikette müşteri rahatlıkla görebilecek. Zeytinin muhteviyatın da yabancı madde olmayacaktır. Zeytini işleme neticesinde yaprak, sap, çekirdek gibi maddeler en fazla yüzde 2 oranına kadar olabilir" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi yayımlanan tebliğ doğrultusunda CBÜ Gıda Mühendisliği bölümü ile sağlıklı zeytin üretimi konusunda bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, çalışmada sofralık zeytin üretiminde sodyum tuzu yerine kalsiyum tuzunu kullandıklarını söyledi.

ZEYTİNDE SODYUM TUZU YERİNE KALSİYUM TUZU

CBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin yıllık 1 milyon ton zeytin üretimi ile dünyada zeytin üretiminde dördüncü sırada yer aldığını dile getiren Doç.Dr. Tokuşoğlu, özellikle zeytinde sodyum tozunun kullanılmasında artık endişelerin yaşanmaya başladığını ifade etti. Doç.Dr. Tokuşoğlu, Türkiye'de bir insanın sodyum tuz alım oranını 18 gram olarak tespit edildiğini belirterek, bu nedenle son yıllarda mide kanseri, osteoropoz ile böbrek hastalıkları rahatsızlıklarının artmaya başladığını söyledi. Kendilerinin yaptıkları 6 aylık bir çalışma neticesinde zeytin üretiminde sodyum tuz yerine kalsiyum tuzu kullanıklarını ifade eden Doç. Dr. Tokuşoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün destekleriyle bir zeytin üretimi firmasıyla yaptığımız çalışmalar neticesinde soydum tuz yerine kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretimi yaptık. Kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin, sodyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerden daha iyi sonuç verdiğini gördük. Ayrıca kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin tadının daha iyi olduğunu gördük. Yani sofralık zeytin üreten firmalarımız, sodyum tuzu kullanmak yerine insan sağlığına daha yararlı kalsiyum tuzunu kullanmalarının daha uygun olacağı kanısına vardık. Böylece zeytin üreticilerimiz sofralık zeytin üretiminde tebliğ doğrultusunda tuzu azaltacaklarına, önceki oranda kalsiyum tuzunu zeytinlerine koyabilirler" diye konuştu.

Doç.Dr. Tokuşoğlu, açıklamasının ardından kalsiyum tuzundan ürettikleri yeşil ve siyah sofralık zeytinleri protokol üyelerine ikram edip, tattırdı. Vali Erdoğan Bektaş ise, günümüzde artık insanların ciddi anlamda tuzu azaltması gerektiğini ifade etti.

FOTOĞRAFLI