SOĞUK HAVA ARILARA İYİ GELDİ -ORDU ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI AYDIN: SICAKLIKLARIN DÜŞMESİYLE ARI ÖLÜMLERİ DE AZALDI

SOĞUK HAVA ARILARA İYİ GELDİ     -ORDU ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI AYDIN:     SICAKLIKLARIN DÜŞMESİYLE ARI ÖLÜMLERİ DE AZALDI

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Sıcaklıkların düşmesiyle arı ölümleri de azaldı" dedi.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Sıcaklıkların düşmesiyle arı ölümleri de azaldı" dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz aylarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların bölgedeki arıları da olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Arıların yalancı baharla birlikte dışarıya çıktığını ve bu sebeple yavru yapmadığını belirten Aydın, "Hava koşullarının mevsim normallerine dönmeye başlaması kuşsuz en çok biz arıcıları sevindirdi. Sıcak hava nedeniyle arılarımız ölüyordu, artık böyle bir şey söz konusu olmayacak çünkü arılar kovanlarına çekilmeye başladı" dedi.

Havanın soğumasının kovanında kalmayı tercih eden arının yavru yaparak çoğalmasını sağlayacağını da vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Eğer hava sıcaklıkları geçen aylarda olduğu gibi bu ayda da mevsim normallerinin üzerinde seyretmiş olsaydı yüzde 40'lara varan arı ölümleri yaşanacaktı. Çünkü sıcak hava koşullarında dışarı çıkan arılar gereksiz yere yorulacak ve erken ölümler yaşanacaktı. Bu da yavru yapamayan arının çoğalamamasına sebep olacaktı. Sıcaklık düşüşü arıcıların adeta imdadına yetişti. Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte arı ölümleri de azaldı."

Mevsim itibariyle arılarının kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının önemine de değinen Aydın, "Kovanların kontrolleri günlük yapılarak arıların şekeri eksik bırakılmamalıdır" dedi.