Sohram-der Başkanı Mim Yavuz Binbay, Dünyadaki 10 İnsan Hakları Savunucusu Arasına Girdi

Sohram-der Başkanı Mim Yavuz Binbay, Dünyadaki 10 İnsan Hakları Savunucusu Arasına Girdi

Diyarbakır'da 15 yıl önce kurduğu İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (Sohram-Der) ile bölgede...

Diyarbakır'da 15 yıl önce kurduğu İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (Sohram-Der) ile bölgede göç, işkence ve çatışmalardan etkilenen binlerce kişiye psikolojik ve hukuksal hizmetler veren Mim Yavuz Binbay, Uluslararası İşkenceyle Mücadele Örgütü tarafından dünyadaki 10 insan hakları savunucusu arasına seçildi.

İnsanlık dışı uygulamaların yaşandığı 1980 askeri darbesi döneminde Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yıllarca kötü muamele ve işkencelere maruz kalan ve tanıklık eden Yavuz Binbay, 1994 yılında kendisine yönelik düzenlenen "öldürme" amaçlı saldırının ardından İsviçre'nin daveti üzerine Cenevre kentine yerleşti. Buradayken Diyarbakır ve bölgede yaşayan insanların sorunlarına kayıtsız kalamayan Binbay, 5 arkadaşıyla birlikte maaşlarının yarısını koyarak, 15 yoksul ve dar gelirli çocuğa eğitim desteği vermek amacıyla Sohram-Der'i kurdu. Binbay ve arkadaşlarının kurduğu dernek, Diyarbakır'da yaşayan yoksul ve dar gelirli aileler ile işkence, şiddet ve göçten etkilenmiş ailelere umut oldu. 15 yıldır Diyarbakır'da faaliyet yürüten SOHRAM sayesinde, eğitimlerini yarıda bırakmış ve bırakma riski olan bin 200 çocuk eğitimi tamamladı. Bazı çocuklar üniversitelerin çeşitli bölümlerini kazanarak, başarıyla hayata atıldı. Dernek bunun yanı sıra, 2 bin 583 kişiye de psikolojik destek vererek, bu alanda Diyarbakır ve bölgede yaşanan boşluğu da giderdi.

Binbay, gerek Sohram-Der üzerinden gerekse bireysel olarak insan hakları alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın en prestijli ödüllerinden birine layık görüldü. Uluslararası İşkenceyle Mücadele Örgütü tarafından dünyadaki 10 insan hakları savunucusu arasına seçilen Binbay, büyük bir başarıya imza attı.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Binbay, insan haklarına gerek Türkiye'de gerekse uluslararası alanda devletten ve siyasetten bağımsız ve somut katkılarda bulunmasından dolayı dünyadaki 10 insan hakları savunucusunun arasına girdiğini belirterek, "Seçici kurul, uluslararası bir komisyondan oluşuyor. Bu komisyonda yer alanlar dünyadaki uluslararası sivil toplum örgütlerinden oluşan bir komisyon tarafından seçiliyor. Bunun en önemli kıstası, o kişinin yaptığı çalışmalarından, siyasetten ve devletten bağımsız olması, yaptığı çalışmaların somut karşılığı olan sadece söylemde değil somut karşılığı olan ve süreklilik arz eden, bu çalışmalarının sonuçlarını, topluma somut katkıları olan çalışmaları baz alarak değerlendiriyor. Benim 40 yıllık insan hakları mücadelesinde yaptığım önemli katkılar, özellikle Türkiye'de fikir özgürlüğünün toplumda yer etmesini ve topluma bir değer olarak, bir ilke olarak yer almasını sağlaması yönünde yaptığım çalışmalar ve katkılar değerlendirildi" dedi.

Türkiye'nin bir kültürler ve dinler mozaiği olduğuna dikkat çeken Binbay, "Özellikle bu dinler ve kültürler arasındaki diyaloglara yaptığım katkılar, somut olarak yaptığımız çalışmaların, gelenekselleşmesi ve toplumda bir gelenek haline dönüşmesi, işkencenin önlenmesinde, işkence mağdurlarını tedavisi ve rehabilitasyonu ile bu mağdurların topluma yeniden kazandırılması alanında yaptığımız somut çalışmalar bu listeye girmemizde büyük önem arz etti. Bunun yanı sıra siyaset mağduru, savaş mağduru ve zorunlu göç mağdurları için yaptığımız özellikle reformist diyebileceğimiz çok değişik yöntemlerle yaklaştığımız çalışmalarımızın da bu kararda büyük önemi oldu" diye konuştu.

Binbay, Uluslararası İşkenceyle Mücadele Örgütü tarafından 9 Aralık'ta Lozan'da yapılacak toplantıda onur konuğu olarak konuşacak.