Şok iddia: Asker ile polis çatıştı: 8 ölü !

Şok iddia: Asker ile polis çatıştı: 8 ölü !

Yüksekova'da asker ile polisin çatıştığı, çatışmada 3'ü asker 5'i polis 8 güvenlik gücünün öldüğü iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Türkiye üç gündür çok çarpıcı, bir o kadar korkutucu ve endişe verici bir iddiayı gizlice konuşuyor. ANF’de yer alan haber bu iddianın kaynağı.. İddiaya göre kısa süre önce Hakkari Yüksekova’da operasyon çıkmak isteyen özel tim polisleriyle buna karşı çıkan askerler arasında çatışma çıktı ve 3 astsubay ile 5 polis yaşamını yitirdi. Haber yayınlandıktan sonra belki iddianın korkunçluğundan belki sürecin hassasiyetinden siyasiler dahil hiç kimse bu konuda yüksek sesle, kameralar önünde tek kelime söylemedi. Düne kadar. HDP lideri Demirtaş dünkü Mersin mitinginde ilk kez bu iddiayı dile getirdi.

İşte Demirtaş’ın o sözleri:

“Bu haber daha kamuoyuna yansımadan ben de böyle bir şey duydum. Bunun gerçek olduğuna dair ciddi veriler var. Çünkü isimler var. Hatta yaralılardan bazılarının yattığı hastanelerin isimleri var. Bursa’da bile bir yaralının yattığı, tedavi gördüğü söyleniyor. Fakat hükümet bunun üstünü nasıl örter, nasıl kapatır? Bu meselenin üstüne gideceğiz. Nedir, neyin nesidir? Orada da Ağrı Diyadin’e benzer bir provokasyon girişimi mi oldu? Hükümetin bunların üstüne gitmesi lazım.”
Hükümet üstüne gider mi, bilinmez. TSK’nın ne diyeceği, ne yapacağı daha bir merak konusu benim için.”

ASKER DELİ SAÇMASI, VALİ ‘TELEFONLA KONUŞMAYALIM’ DEDİ

Radikal’den Ezgi Başaran bugün bu korkunç iddiayı ele aldı.

İşte Başaran’ın o yazısından çok çarpıcı bölümler:

Med Nuçe ve Fırat Haber Ajansı için çalışan Baki Gül’ün haberine göre 20 gün kadar önce Yüksekova’da polisle asker çatıştı. Öyle böyle bir çatışma değil, ‘iki taraftan’ da ölü ve yaralılar olduğu söyleniyor.
İddiaya göre: Özel harekat polisi Yüksekova’da ‘Ankara’nın talimatıyla’ operasyon yapmak istiyor. Asker ise “burada PKK yok, varsa da bu şekilde çok zaiyat veririz” diyor. Polis ısrar ediyor. Operasyon yapılıyor. Fakat ilerleyen saatlerde polis operasyonu genişletmek istiyor. Çoğunluğu astsubaylardan oluşan askeri tim bu kez de itiraz edince sözlü atışma başlıyor. Sözlü atışma silahlı çatışmaya dönüyor ve sonuçta kırsal kesimde Türk polisi ve askeri birbirine giriyor. 3 astsubay ile 5 polis hayatını kaybederken, 4 astsubay da yaralanıyor.

Baki Gül, öldüğü iddia edilen üç askerden birinin Üsteğmen Mehmet Yaşar olduğu, yine Üsteğmen Mehmet Yıldız’ın da komutan olarak operasyona katıldığı bilgisine ulaşmış. Yüksekova Jandarma Komutanlığı’na “Bu isimde askerler sizde mi kayıtlı” diye sorunca “Hayır, Şemdinli’de” yanıtını almış. Şemdinli Jandarma Komutanlığı ise “Bizde bu isimde askerler yok” demiş. Hakkari valisi Yakup Canpolat’ın açıklaması ise tuhaf: ‘Böyle konuları telefonda konuşmayalım. Resmi olarak bana intikal etmiş bir durum yok, bir şey diyemem.’

Selahattin Demirtaş’tan öğrendiğimize göre ise çatışmada yaralananlar hala tedavi altındaymış, hatta biri Bursa’daki bir hastanedeymiş.
Şöyle diyor Demirtaş: “Bu haber daha kamuoyuna yansımadan ben de böyle bir şey duydum. Bunun gerçek olduğuna dair ciddi veriler var. Çünkü isimler var. Hatta yaralılardan bazılarının yattığı hastanelerin isimleri var. Bursa’da bile bir yaralının yattığı, tedavi gördüğü söyleniyor. Fakat hükümet bunun üstünü nasıl örter, nasıl kapatır? Bu meselenin üstüne gideceğiz. Nedir, neyin nesidir? Orada da Ağrı Diyadin’e benzer bir provokasyon girişimi mi oldu? Hükümetin bunların üstüne gitmesi lazım.”
Hükümet üstüne gider mi, bilinmez. TSK’nın ne diyeceği, ne yapacağı daha bir merak konusu benim için.

O yüzden çeşitli görüşmeler yaptım ve birden farklı askeri kaynaktan aynı cevabı aldım: ‘Bu tam bir deli saçmasıdır. Bir askerin parmağı kanasa bunun üstü örtülemez, birkaç astsubayın öldüğü söylenen bir çatışma gizlenebilir mi? Askerlerin aileleri susar mı?’

Bu kaynaklara şunu sordum: ‘Peki niçin Genelkurmay resmi bir açıklama yapmıyor?’
Aldığım cevap: ‘Bu bizim açıklama yapmamız gereken bir durum değil. 5442 il idaresi kanunu gereği sorumluluk valide. Valinin açıklama yapması gerekir.’
Hatırlayacaksınız, Genelkurmay Ağrı Diyadin’deki olayda da açıklamayı valinin yapması gerektiğini belirtmişti.

HAKKARİ VALİLİĞİ İDDİALARI YALANLADI

Hakkari Valiliğinden "Hakkari'de polis ile asker arasında çatışma çıktı" yönündeki iddiaların asılsız olduğu bildirildi.askerler arasında çatışma çıktı ve 3 astsubay ile 5 polis yaşamını yitirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bazı yazılı ve görsel medya organlarında, Hakkari sınırları içerisinde asker ve polisin çatıştığı, yaralananların ve ölenlerin olduğu, bunların gizlendiği şeklinde haberler yer aldığı belirtilerek, "Bu yönde yapılan haberler asılsız olup, gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.