Sokağa çıkma yasağı bitti ama...

Sokağa çıkma yasağı bitti ama...

Hakkari'de sokağa çıkma yasağının kalmasına rağmen ensaf bugün de kepenk açmadı.

Hakkari'de 4 gün önce 4 gencin tartışması sonrası aşiret kavgasına dönüşen olaylarda 1 kişinin ölmesi, 2'si ağır 6 kişinin yaralanması üzerine geçen pazar akşamı ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün gece kaldırıldı. Ancak Hakkari kent merkezinde halen hayat normale dönmedi. Kentteki bir kaç işyerinin açık olduğu, kent merkezinde çok az sayıda vatandaşın cadde ve sokaklarda gezmesi de dikkat çekti.

Hakkari kent merkezinde geçen cuma günü saat 23.00 sıralarında Bulvar Caddesi'nde 4 genç arasında belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma, kısa sürede büyüdü. Gençler arasında başlayan kavgaya, bağlı oldukları Ertoşi ve Pinyanişi aşiretlerinin diğer fertleri de katıldı. Cuma ve Cumartesi günü taraflar birbirlerine taş ve sopalarla saldırırken, ortalık bir anda savaş alanına döndü. ilk 2 gün çevredeki 60 ev ve işyeri zarar gördü. Çok sayıda zırhlı polis aracı çarşı merkezine sevk edilirken, polis kavga eden grupları ayırmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Her iki aşiret mensubunun karşı karşıya geldiği sırada esnaf kepenk kapatırken, zaman zaman silah sesleri duyuldu.
 
ÜÇÜNCÜ GÜN KAN AKTI
 
Pazar günü akşam saatlerinde ise kan aktı. Saat 16.30 sıralarında ellerinde sopa ve bıçaklarla toplanan Ertoşi ve Pinyanişi aşireti mensupları, Bulvar ve Cumhuriyet caddeleri üzerinde karşılaştı. Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, BDP'liler ve her iki aşiretin liderlerinin araya girmesiyle kavga önlendi. Şehir merkezinden ayrılan bir grup Ertoşi aşireti mensubu, saat 19.00'da silahlarla Bağlar Mahallesi'ndeki Pinyanişi Aşireti mensubu Mustafa Er'in evini bastı. Kalaşnikoflu saldırıda Mustafa Er evinin önünde hayatını kaybederken, oğlu ve 2 kişi ile başka yerlerde de 4 kişi yaralandı.
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
 
Gerginliğin doruk noktasına ulaşması üzerine Valilik, Pazar günü kent merkezinde ikinci bir emre kadar saat 19.15'ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kentteki güvenlik önlemlerine asker de destek verirdi. İlan edilen sokağa çıkma yasağı dün gece saat 23.00'te kaldırıldı.
 
İŞYERLERİ HALEN AÇILMADI
 
Sokağa çıkma yasağı kaldırılmasına rağmen bugün de Hakkari'de hayat halen normale dönmedi. Kentin en işlek caddesleri Bulvar ve Cumhuriyet caddelerinde 3-4 iş yeri dışında halen kepenk açılmazken, nöbetçi fırın ve eczaneler açık. Caddelerde çok az sayıda insanın gezdiği görülürken, cadde ve sokaklarda alınan güvenlik önlemleri sürüyor.
 
Öte yandan iki aşiret arasındaki husumeti sona erdirmek için DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu kabalık heyetin bugün öğlenden sonra Hakkari'de olması bekleniyor.