Soma raporu hakkında şok iddia

Soma raporu hakkında şok iddia

CHP'li Özgür Özel, Soma faciasıyla ilgili raporun Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilememesi için sümen altı edildiğini iddia etti.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma faciasının bilirkişi raporu ile ilgili çarpıcı bir iddiayı Meclis gündemine taşıdı.

Özel, Soma davasının başlamasına engel olarak gösterilen bilirkişi raporunun tamamlanmadığı bilgisinin gerçeği yansıtmadığını, teslim edilen raporun resmi evrakta teslim edilmemiş gibi gösterildiğini kaydetti. Özel, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle raporun sümen altı yapıldığını gündeme getirdi.

CHP’li Özel, bilirkişi raporunun henüz yazılmadığı yönündeki bilginin aksine bilirkişi raporunun yazıldığını, yetkililer tarafından raporun ortaya çıkartılmak istenmediğini, raporda değişiklik yapılmasının talep edildiğini ve bilirkişi heyetinin söz konusu bu değişiklikleri yapmadan raporlarını 5 Eylül 2014 tarihinde ilgili makama teslim ettiklerini iddia etti.

SİYASİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Soma faciasının ardından uzunca bir süredir tartışma konusu olan ve yargılamanın başlamamasına gerekçe olarak gösterilen bilirkişi raporunun 5 Eylül 2014 tarihinde teslim edildiği ortaya çıktı. Özel’in verdiği soru önergesi ile gündeme gelen bu çarpıcı bilgi, raporun mevcut haliyle siyasi sonuçlar doğurabileceği gerekçesi ile gizlendiğini de ortaya koydu.

BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPORU TESLİM ETTİ

Özel bilirkişi heyetinin faciadan 4 gün sonra madene indiğini, ön raporunu hazırladığını ve iki ay sonra ocağa yeniden incelemeye giderek raporu yazma aşamasına geçtiğini kaydetti. Özel, Adalet Bakanına yönelttiği soru önergesinde kamuoyunda bilinenin aksine; heyetin 126 sayfadan oluşan raporu 5 Eylül tarihinde Savcılığa teslim ettiğini söyledi. Özel verdiği önergede konuya ilişkin iddiaları şöyle anlattı:

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE GETİRMEYİN

“Bilirkişi heyeti 126 sayfadan ve 20 sonuç maddesinden oluşan raporunu adli tatil başlamadan yani 20 Temmuz 2014 tarihinden önce sunmak istemiş, ancak bu raporun ilgili mercilerce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce siyasi sonuçlar doğurabileceği nedeniyle seçimlerden sonraki bir tarihe getirilmesi talep edilmiştir.”

BİLİRKİŞİ HEYETİNDEN RAPORDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASI İSTENDİ

“Seçimlerin hemen ardından ise heyet tarafından rapor 18 Ağustos 2014 tarihinde sunulmuş, bu sefer de raporun bu haliyle siyasi kişiler için de sorumluluk doğurduğu, faciadan hükümetin maden ve özelleştirme politikasını sorumlu tutmasından dolayı raporun sadece hukuki değil siyasi sonuçlar da doğurabileceği, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açılabilecek davalarda Türkiye’yi zor durumda bırakabileceği gibi gerekçelerle bazı maddelerde düzeltmeler ve bazı maddelerin ise rapordan çıkartılması istenmiştir”

 

HEYET DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMADAN RAPORU 5 EYLÜL’DE TESİM ETTİ

“Bunun üzerine bilirkişiler raporu teslim etmemiş ancak daha sonra yaptıkları değerlendirmelerde kendilerinden talep edilen esaslı değişiklikleri de yapmadan, raporu 5 Eylül 2014 tarihinde bu kez evrak kayıttan geçirerek ilgili makama teslim etmişlerdir. Ancak Soma faciasına ilişkin söz konusu bilirkişi raporu heyet tarafından teslim edilip, resmi kayıtlardan geçirilmesine rağmen, kamuoyuna raporun hala teslim edilmediği lanse edilmektedir.”

Özel’in konuyla ilgili soru önergesinde Bakan Bekir Bozdağ’dan cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;

“ -Bilirkişi heyeti raporu Savcılığa ne zaman teslim etmiştir? -Raporun resmi evrak kayıt tarihi nedir? -Savcılığa teslim edilmiş olan bilirkişi raporlarının UYAP bilgi sistemine kayıtları kaç gün içinde yapılmaktadır? Soma faciası bilirkişi raporu UYAP bilgi sistemine geçirilmiş midir?”

“-Bir rapor teslim edilmiş olmasına rağmen, raporun teslim edilmemiş gibi işlem yapılması mümkün müdür? Mümkün ise, bu durumun sebebi nedir?”

“-Bilirkişi heyeti raporu 20 Temmuz tarihinde teslim etmek istediğinde raporu teslim almayan, daha sonra 18 Ağustos tarihinde sunulan raporda ise değişiklik yapılmasını isteyen kişi/kişiler kimlerdir? -20 Temmuz tarihinde hazır olan raporu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce siyasi sonuç doğuracağı sebebiyle telim almayan, 18 Ağustos tarihinde ise gelen raporu “siyasi sonuçlar doğurabilir, rapor hükümetin maden ve özelleştirme politikalarını facianın sebebi olarak görüyor, AİHM’de açılacak davalarda hükümeti zor durumda bırakabilir” gerekçesiyle değişiklik talep eden kişi/kişiler hakkında idari soruşturma başlatılması talep edilmiş midir? Edilmemiş ise talep edilmesi düşünülmekte midir?”

SÜMEN ATI ETMEK İSTİYORLAR

Özel, uzunca bir süredir davanın henüz başlamamasının nedeni olarak gösterilen bilirkişi raporunun aslında 5 Eylül tarihinde teslim edilmiş olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Bilirkişi raporunun önce teslim ediliş tarihinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre ayarlanmak istenmesi, daha sonra teslim edilen raporun hükümete dokunuyor diye üzerinde değişiklik talep edilmesi ve en nihayetinde aylardır hazır olan raporun 5 Eylül’de teslim edilmiş ve buna rağmen raporun kamuoyunda gizlenmesi akıl alır gibi değil. Raporun sümen altı edilmek istendiği apaçık ortada. Konuyla ilgili hükümetten nasıl bir açıklama geleceğini merakla bekliyoruz. Ancak, gerek kamu görevlilerine soruşturma izni vermeyen, gerekse bilirkişi raporunun teslim ediliş tarihinden içindeki gerçeklere kadar üzerinde değişiklik yapabileceğini sanarak konuya müdahale etmek isteyen tüm siyasiler ve kamu görevlileri bu durumun sonuçlarından kaçamayacaklardır.

Konuya ilişkin daha neleri gizlediklerini, delilleri karartıp karartmadıklarını ise bilmiyoruz. Bu süreçten sonra davanın seyrine gölge düşmüştür. Derhal sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalı ve bir ucunun kendine dokunacağını bilen tüm siyasiler 301 canımızın yitip gitmesine neden olan böyle bir facianın daha fazla karartılmaması için davanın üzerinden elini çekmelidir. Aksi takdirde vicdanlarımız daha fazla yara alacak ve geride kalanların yüzüne bakamayacak hale gelecekler.”