Somada işten çıkarılan maden işçileri

Somada işten çıkarılan maden işçileri

İşçilerin Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü önünde dün başlattıkları oturma eylemi devam ediyor

MANİSA (AA) - Soma Kömür İşletmeleri AŞ'de işlerine son verilen bir grup işçi, eylemlerine devam ediyor.

İşçiler, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü önünde dün başlattıkları oturma eylemini ateş yakarak sürdürüyor. Isınmak için çay demleyen işçiler, evlerinden getirdikleri battaniyelerle geceyi burada geçireceklerini ve eyleme devam edeceklerini belirtti. 

Burada oturma eylemi yapan işçilerden, 11 yıldır Eynez maden ocağında çalıştığını ve işten çıkartıldığını belirten Hidayet Merdim, 4 aydır işsiz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bizler iş istemiyoruz. Kazandığımız alın teri tazminatlarımız var. Biz haklarımızı istiyoruz ama bundan bir ay önce Ankara'ya gittik. Bize orada dediler ki '4. hafta gündeme alacağız' ama 4. hafta doldu. Bizlere verilen sözler tutulmuyor. Bugün işçiler olarak kararımızı verelim diye son bir toplantı yaptık. Kendi içimizden 5 işçi seçelim dedik. Sonuç ne olursa olsun karar aldık. Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) önünden ayrılmayacağız. Taki ne zaman tazminatlarımızı alırsak o zaman ayrılacağız. TKİ'dan yetkililerle bugün görüşme yaptık. Müdür yardımcısı, 'ben işçinin ayağına gitmem. Bizim tüzüğümüzde işçinin ayağına inmek yok' dedi. İnanın ki o zaman bir daha öldüm. Arkadaşlarıma anlattım. Madem öyle biz de burada beklemeye devam edeceğiz. Biz herkesten destek istiyoruz. En büyük desteği de madenci arkadaşlardan istiyorum." 

Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından işlerine son verilen 2 bin 831 işçinin kurduğu Soma Maden İşçileri Komitesi, dün Soma Belediye Kültür Merkezi önünde toplanmış, ellerinde maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin isminin yer aldığı pankart ve 'Soma’ya verilen sözler tutulsun', 'tazminat hakkımızdır', 'açız aç' yazılı dövizler ile Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü binası önüne kadar sloganlar atarak yürümüştü. Burada oturma eylemi yapan işçiler, tazminatlarını alıncaya kadar eyleme devam edeceklerini belirtmişti.