Somalı madenciler, maden yasasının çıkması için yürüyüş düzenledi

Somalı madenciler, maden yasasının çıkması için yürüyüş düzenledi

Manisa'nın Soma ilçesinde madenciler, maden yasasının çıkması için yürüyüş düzenledi. Soma’da yaşanan faciada 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından, maden yasasının çıkmasını isteyen Somalı madenciler yürüyüş...

Manisa'nın Soma ilçesinde madenciler, maden yasasının çıkması için yürüyüş düzenledi.

Soma’da yaşanan faciada 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından, maden yasasının çıkmasını isteyen Somalı madenciler yürüyüş düzenledi.

DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen tarafından organize edilen yürüyüşe; Disk Genel Başkanı Kani Beko, Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün, İstanbul CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Manisa CHP Milletvekili Özgür Özel, Sanatçı Tarık Akan ve maden işçileri katıldı. Beş yol maden heykelinin önünden 'Soma’yı unutma unutturma', 'Soma madencine sahip çık' sloganları eşliğinde ve ellerinde taşıdıkları pankartlarla yürüyüşe başlayan katılımcılar, Cengiz Topel Meydanı’na geldi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, torba yasasının çıkması için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Soma'daki yaşanan katliamdan sonra, taleplerini dile getirdi. Aynı talebi biz, imzalı bir şekilde Başbakana da sunduk. Kendisinin söylediği şey, ‘maden işçileriyle yapılacak her şey helaldi’ dedi. O zaman 15 maddeydi. Daha sonra ne oldu. Torba yasa, çorba yasaya döndü. Çorbanın ötesinde bir baktık ki çuval yapısına döndü. Yani 15-16 madde bir günde çok rahat bir gün içinde çıkabilirdi. Neden? MİT yasasını hatırlarsanız, bir günde çıktı. 135 maddeye kadar genişletilen bu yasa sonradan rant yasasına döndü. Ama ben buradan DİSK genel başkanı olarak size söz veriyorum. Ve bu Maden Sen başkanlığında madenci arkadaşlarımızla 28'de eğer çıkmazsa maden yasası, önce siyasi partileri ziyaret edeceğiz. Ondan sonra Meclis Başkanı’nın, başbakanın, cumhurbaşkanının elimiz iki yakasında olacak." diye konuştu.

Madencilere verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını belirten Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Buradan bir kez daha söylüyoruz. Oraya gelip yemin edip cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak olan Recep Tayip Erdoğan, 28'den sonraki günlerde 29-30 madenciye verilen sözler hem de 8 tanesi değil, 15'te 15 tutulursa tutulur. Tutulmazsa Çankaya'ya da çıksan elimizden kurtulamazsın." İfadelerini kullandı.

Katılımcılar, konuşmaların ardından, 13 Eylül Parkı’na geçerek sanatçı Tarık Akan'ın oynadığı ‘maden’ filmini izledi. CİHAN