Son toplantı sonrası kritik açıklama !

Son toplantı sonrası kritik açıklama !

AK Parti ve CHP heyetleri arasındaki görüşmeler sonlandı. Gözler iki partinin ldierlerine çevrildi.

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen ön görüşmelerin beşincisi yapıldı. Son görüşme özelliğine sahip olan toplantı yaklaşık 7,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin beşincisi tamamlandı. Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşme, 7,5 saat sürdü.

Görüşmeye, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Murat Özçelik, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, heyetlere katılan yeni isimler oldu.

Görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

"CİDDİ TEMEL AYRILIKLARI DA VAR ÖRTÜŞÜLEN KONULAR DA..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Biz çalışmamızı yaptık. Baştan söylediğimiz gibi Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz" dedi.

Oldukça yoğun bir görüşme trafiği olduğunu belirten Koç, son toplantıda dış politika, iç ve dış güvenlik ile eğitim sistemi üzerindeki görüşlerini ifade ettiklerini aktardı.

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bir hükümet kurma ihtiyacının tartışıldığı günlerden geçildiğine işaret eden Koç, "Böylesi bir görüşme düzeneği, alt konu başlıkları da belirlenmiş olarak daha önce ifade edilmişti. Bu akşam onu tamamlamış oluyoruz" diye konuştu.

Günlük çalışmalardan sonra CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, toplantıya katılanlarla beraber o günün muhasebesi ve değerlendirmesinin bir rapor olarak sunulduğunu aktaran Koç, şöyle konuştu:

"Beşinci toplantıyla ilgili değerlendirmemizi de yarın kendisine sunacağız. Cumhuriyet Halk Partisi, bu görüşme trafiğinde, görüşmelerin başladığı ilk gün söylediğimiz temel sorumluluklarımızı bilerek, ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları analiz ederek, bu sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bundan sonrası, hükümet kurma görevi alan Sayın Ahmet Davutoğu'nun alacağı karar ve iktidar partisinin, şu anda geçici hükümeti de yürüten Başbakanımızın alacağı karara bağlı. Daha sonra bu çerçevede CHP'ye yönelik bir görüşme talebi olursa bu değerlendirilecek."

Kendilerine verilen görevi, bu akşam itibarıyla sonuçlandırdıklarını dile getiren Koç, bundan sonrasının da gelişmelere göre herkes tarafından takip edileceğini söyledi.

"Olumlu-olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz"

Hazırlanan rapora ilişkin bir soru üzerine Koç, şunları kaydetti:

"Olumlu-olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Biz yaptığımız tespitleri biliyoruz. Bazı konularda ciddi, temel aykırılıklar, farklılıklar var, örtüşen konular da var. Bütün bunlar sayın liderlere iletilecek. Ondan sonraki süreç tabii, bir tek sayın liderlere değil eğer başka bir yönde gelişecekse olay -biz CHP adına bunu ifade ediyoruz- partimizin yetkili kurullarına da götürülecek. Ancak oradan gelecek yanıta bağlı. Biz çalışmamızı yaptık. Baştan söylediğimiz gibi Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz."

"GENEL BAŞKAN VE PARTİMİZİN YETKİLİLERİ KARAR VERECEKLER"

Haluk Koç'un ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Çelik şöyle konuştu:

"Yaklaşık 30-35 saat kendi heyetimiz arasında toplantı yaptık. Bir 30 saat de CHP heyetiyle beraber yaptık. Toplamda harcadığımız süre 60 saatten fazla olmuştur. Yoğun emek verdiğimiz bir süreç oldu. Bir toplantı hariç her bir toplantı 7-8 saat sürdü. Tüm konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz.

Genel Başkanlarımıza gerekli sunumu yapacak seviyeye gelmiş durumdayız. Anlaşılan konular ve anlaşılmayan konular ve Genel Başkan’ın takdirine bırakılacak konular diye 3 konu bırakıyoruz. Genel Başkan ve partimizin yetkilileri karar verecekler. Koalisyon görüşmeleri için yeterli ve tatminkar bir uzlaşma alanı kanaatine varırlarsa koalisyon aşamasına geçilecek. Varılmazsa sona erecek.

Tüm bu çalışma boyunca CHP heyetiyle birlikte karşılıklı nezaket ve saygı çerçevesinde her meselenin konuşulduğu, açık bir dilin kullanıldığı, gerekli sevgi ve saygının yaşandığı bir toplantı gerçekleştirdik.
Uzlaşmamızın mümkün olmadığı konuları görmüş olduk ve genel başkanımıza bu bilgileri vereceğiz. Kendisi partinin yetkili kurullarıyla bir gerçekleştirme yapacak.

Gösterilen karşılıklı nezaket ve yoğun çalışma takdire şayandır. Bunun için CHP heyetine de teşekkür ediyoruz. Bizim çalışmamız bu aşamada tamamlanmıştır.

Biz yarından itibaren hazır oluruz sunum yapmaya ama takvimi kendisi (Başbakan Davutoğlu) tarafından açıklanır."