Son yağışlar 1 aylık su getirdi

Son yağışlar 1 aylık su getirdi

Yalova'da hafta sonu etkili olan yağışla kentin 1 aylık su ihtiyacı karşılandı.

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, Yalova'da hafta sonu etkili olan yağışla kentin bir aylık su ihtiyacının karşılandığını belirterek, "Ama bu da tabii ki tedbir ve tasarruf amaçlı su kesintilerinin devam etmeyeceği anlamına gelmez" dedi.

Nergiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonundaki yağmurun Gökçe Barajı'na biraz da olsa su sağladığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Kente yeteri derecede su verdiklerini dile getiren Nergiz, şöyle konuştu:

"Yağmurdan ve derelerin de su biriktirmesiyle bir aylık su ihtiyacımızı karşıladık diyebiliriz. Ama bu da tabii ki tedbir ve tasarruf amaçlı su kesintilerinin devam etmeyeceği anlamına gelmez. Biz belediyelere yeteri derecede su veriyoruz. Onlar da tedbir amaçlı kesintileri yapıyorlar, yapmaları da lazım. Barajda 46 kotundan su alıyorduk. Şimdi bir aylık suyumuz gelince 50 kotuna yaklaştık. Yaklaşık olarak 10-15 gün sonra Ortaburun göletinin baraja bağlanması ile ilgili çalışmalar tamamlanacak. Yağmurlardan dolayı orada 3 günlük bir ara verdik. Bayram üzeri veya bayramdan sonra Ortaburun'dan su almaya başlayacağız. Kurtköy isale hattı da yağmurlar dolayısıyla debisi yükseldi. Bu derenin baraja bağlanması hükümetimizin projesiydi ve isabetli de oldu. Buradaki su kış aylarında daha çok artıyor. Geçen seneyle kıyasladığımızda Yalova'nın su ihtiyacının bir çoğunun Kurtköy deresinden sağlanacağını tahmin ediyoruz."

Nergiz, su kuyularının bağlantılarının bittiğini, şu anda bütün kuyularından yararlandıklarını ifade ederek, "Kadıköy beldesindeki su kuyuları da arıtmaya su vermektedir. Yağmur yağdı bir aylık su geldi diye düşünürsek, vatandaşlarımız da tasarruf ve tedbirlere devam etmezse yaklaşık 15 günde bu su biter. Yine bir yağmur yağsın diye bekleriz. Bunu yapmamak için şu andan itibaren vatandaşlarımızın tasarruflara devam etmesini rica ediyorum" ifadesini kullandı.

Baraja bağlanan Kurtköy isale hattının direkt arıtmaya bağlanılması için çalışmaların yapıldığını anlatan Nergiz, şöyle dedi: "Kurtköy isale hattından gelen suyu baraja düşmeden direkt arıtmaya düşmesini sağlayacağız. Geçen sene yaşadığımız kuraklığın aynısını yaşarsak hükümetin almış olduğu tedbirler olan, Kurtköy isale hattının baraja bağlanması ve kuyular sayesinde barajımız yüzde 100'lük dolulukta olacak. Geçen sene yüzde 50 doluluktaydı. Yani aynı kuraklık devam etsin, alınan tedbir ve yapılan çalışmalar sayesinde kuraklık çekmeyiz. Tabii ki burada belediyelere çok büyük iş düşüyor. Belediyeler şebekelerini ve altyapılarını komple yenilemeliler. Bunlar yenilenmediği takdirde ileride yine aynı sorunlarla karşılaşacağız."

"Kayıp Kaçak ekibimiz çalışmalarına başladı"

Kentte yaşanan su sıkıntısının birçok nedeni bulunduğunu, bunlardan birinin de kayıp kaçak olduğunu söyleyen Nergiz, şunları kaydetti: "Kayıp kaçak ekibimiz çalışmalarına başladı. Geçen hafta yaptığımız çalışmalarda tespit ettiğimiz oto ve halı yıkama istasyonlarındaki araştırmalarda 3 şirketin kuyu suyu kullanmadığı tespit edilerek bunların şebeke suyu kullandığı belirlendi. Oto yıkama istasyonlarında kuyu suyu kullandıklarını söylemelerine rağmen ekibimizin yaptığı çalışmalar neticesinde bunların kuyu suyu kullanmadığı tespit edilmiştir. Bazı yerlerin kuyu suyu adı altında Samanlı'dan şebeke suyu aldıklarını yaptığımız analizler sayesinde tespit ettik. Birilerinin bu yerlere parayla şebeke suyu sattığını da gördük. Bununla ilgili belediye ile yazışmalarımızı yaptık. Belediyenin de bununla ilgili yaptırım yapacağını düşünüyorum."