Şubat'ta Antalya'ya 55 Rus turist geldi !

Şubat'ta Antalya'ya 55 Rus turist geldi !

Rus uçağının düşürülmesinin ardından turizmde büyük kayıp yaşandı.

Rus uçağının düşürülmesi sonrası uyguladığı ambargolar nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi turizmde de büyük kayıp yaşandı. Geçen yıl Şubat'ta Rusya'dan 8 bin 307 turistin geldiği Antalya'ya bu Şubat ayında sadece 55 Rus geldi.

Antalya, kasım ayında sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus uçağının faturasını ağır ödüyor. Tarım ihracatında milyonlarca dolar kayıp yaşayan Antalya'da en büyük darbeyi ise turizm sektörü aldı. 55'e yakın sektörü direkt ilgilendiren turizm sektöründe Rusya pazarındaki kayıp, olumsuz etki yarattı. Sektörde bu yüzden birçok kişi işsiz kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Antalya'nın turizm sektöründe ocak ayında yüzde 30 olan kaybı şubat ayında yüzde 39'a yükseldi. Son 25 yılını hep yükselişle geçiren ve 2000'li yılların başından itibaren her yıl çift rakamlı büyüme gösteren Antalya, turizm sektöründe tarihinde ilk defa çift rakamlı düşüşleri bu yılın ocak ve şubat aylarında yaşadı.

Geçen yıl şubat ayında 128 bin 810 turistin geldiği Antalya'ya bu yıl aynı dönemde 78 bin 100 turist geldi. Antalya'nın geçen yıllarda 3.5 milyon kişi sayısıyla en çok turist ağırladığı ülke olan Rusya pazarındaki düşüş oranı ise yüzde 99 oldu. Geçen yıl şubat ayında 8 bin 307 turistin geldiği Rusya'dan bu yıl sadece 55 turist geldi.

Şubat'ta Antalya'ya 55 Rus turist geldi !

Rusya ile birlikte en büyük ikinci pazar olan Almanya pazarında da şok yaşandı. Almanya'dan geçen yıl şubat ayında 80 bin 203 turist gelirken, bu yıl aynı dönemde yüzde 31'lik gerileme ile 55 bin 730 turist geldi. Büyük düşüş İskandinav ülkelerinde de görüldü ve yüzde 61 gerileme gerçekleşti. İsviçre'de yüzde 29, Hollanda'da yüzde 35, Belçika'da yüzde 33, Fransa'da yüzde 42, Polonya'da yüzde 70, Romanya'da yüzde 85, Çek-Slovak pazarında yüzde 8 düşüş gözlendi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalıma Grubu Başkanı Recep Yavuz, "Şubat ayında sadece 55 Rus vatandaşı geldi. Yılın iki ayında Ruslarda kayıp yüzde 98 oldu. Ocak ayındaki Sultanahmet bombasının etkisi Almanlarda şubat ayında kendisini gösterdi. Şubatta Almanlar yüzde 31 azaldı. Ocak ve şubat ayında artış gösteren tek pazar az miktarda da olsa Ukrayna oldu" diye konuştu.