Suistimal, yolsuzluk ve karanlık işlerin tek panzehiri denetim

Suistimal, yolsuzluk ve karanlık işlerin tek panzehiri denetim

Erzurum SMM Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, denetimin olmadığı her yerde suistimaller, yolsuzluk ve karanlık işlerin yaşanacağını, bunların tek panzehirinin ise denetim olduğunu belirtti. ‘1 Mart Muhasebeciler Günü’ dolayısıyla bir...

Erzurum SMM Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, denetimin olmadığı her yerde suistimaller, yolsuzluk ve karanlık işlerin yaşanacağını, bunların tek panzehirinin ise denetim olduğunu belirtti.

‘1 Mart Muhasebeciler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Erzurum SMM Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, diğer meslek örgütleri gibi yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Akgüloğlu, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Muhasebe meslek mensuplarının eğitimi ve deneyimi, onların öğrenmeye devam etmelerini ve profesyonel yaşamları boyunca değişimlere adapte olmalarını sağlayacak bilgi ve beceriler ve mesleki değerler temelini oluşturmak zorundadır. Yeni yüzyılda ister çok ortaklı, ister aile, isterse kamu şirketi olsun, bütün kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri 'değer odaklı' olmak zorundadır. Hangi alanda faaliyet gösterirse göstersinler, bütün kurumları ayakta tutan güç, üye ve ortaklarından önce içselleştirdikleri değerleri olacaktır. Değerleri olmayan kuruluşların, değerli ürünleri olmaz. Değer zenginliği, varlık zenginliğinden daha önemlidir."

Meslek camiasının çözüm bekleyen bir takım problemleri olduğunu da hatırlatan Akgüloğlu, bu talepleri şöyle sıraladı: "Meslek yasamız, günümüz şartları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir. Türk Ticaret Kanunu, 10 yılı aşkın hazırlık sürecinin ardından yasalaşmış daha sonra yapılan değişikliklerle amaç ve ruhundan uzaklaştırılmıştır. Mutlaka başta denetim olmak üzere amaç ve hedeflerine kavuşması sağlanmalıdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanması gereken 'Anonim Şirketler ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Üst Kuruluşlarının Denetlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı' bir an önce yayınlanmalıdır. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, muhasebe ve denetim mesleğinin meslek örgütlenmesi olan TÜRMOB ile işbirliği içinde çalışan bir yapıya kavuşturulmalıdır. Uluslararası uygulamalarda yer alan görev ve fonksiyonlarının dışına taşmamalıdır. Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili Bakanlıklar TÜRMOB’un görüş ve önerilerini dikkate almalıdırlar. Meslek yasamızın uygulamalarına yönelik tek tebliğ taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır.

Akgüloğlu, sayısı yüzleri aşan mesleki problemlere yönelik uzunca bir açıklamanın ardından; başta hükümet olmak üzere ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerine cevap verilmesini beklediklerini kaydederek, "TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz. Sıkıntıların çözümü için işbirliği içinde çalışılmasını talep ediyoruz. Meslek örgütümüz aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olarak üyelerimizden aldığımız güçle taleplerimizin kabul görmesi için gerekirse demokratik tepkisini gösterecektir." şeklinde ifade etti.

CİHAN