Sulak Alanlar Kongresi, Samsun’da başladı

Sulak Alanlar Kongresi, Samsun’da başladı

Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında sulak alanların durumu ve sorunlarını yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde ortaya koymak ve çözüm önerileri oluşturmak amacı taşıyan 3.

Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında sulak alanların durumu ve sorunlarını yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde ortaya koymak ve çözüm önerileri oluşturmak amacı taşıyan 3. Ulusal Sulak Alanlar Kongresi Samsun’da başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen 2 günlük kongrede bilim adamları, deltaları gezerek incelemelerde bulunacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan doğa, bilim ve insan ilişkileri temalı 3. Ulusal Sulak Alanlar Kongresi süresince yapılacak 12 oturumda kirlilik ve çevresel tehditler, yaban hayatı ve doğal yaşam, biyo yönetim planları ve uygulamaları, çeşitlilik, tarım, hidroloji, sulak alanların izlenmesinde kalite kriterleri, insan ve doğa etkileşimleri, çevre eğitimi, ekolojik turizm ve yapay sulak alanlar konuları tartışılacak. Yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan kongre başkanı Prof. Dr. Kemal Ayan, yapılacak gezi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sulak alanlar konusunda bilimsel araştırma yapan kişi, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bu alanlara ilgi duyan insanları bir arayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Ayan, Kızılırmak Deltası’nın en önemli sulak olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayan, kongreye 78’i sunum, 62’si poster olmak üzere toplamda 140 makale ile başvuru yapıldığını açıkladı.

İnsanların ve çevrenin zaman kaybedecek vakti kalmadığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, kongrenin sulak alanlar konusunda bilgi paylaşımı açısından yararlı olacağının altını çizdi. İnsanoğlunun davranışlarındaki tutarsızlıklar sebebiyle doğanın büyük zarar gördüğünün belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “İhtiyacımızı karşılayacak miktarı baz alarak davranırsak tabiatla barış yaşar ve fazla zararımız olmaz. Ama hırsımıza gem vurmak, en limite varmaya çalışırsak bugün korumaya çalıştığımız doğal zenginliklerimizi maalesef bir daha bulamayabiliriz. Kızılırmak Deltası Türkiye’nin de büyük zenginliği. Burayı eko turizme açmayı düşünüyoruz. Ancak kontrolsüz bir ekoturizm olursa burayı da kaybedebiliriz. Böyle bir şey yapılacaksa bu işin uzmanların öncülüğünde yapılması lazım." şeklinde konuştu.

Sulak alanların önemine değinen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş ise şunları dile getirdi: “Gün geçtikçe artan dünya nüfusuyla birlikte küresel ısınmanın kendini iyice hissettirdiği, iklim değişikliğinin gözle görülür tesirlerinin yanı sıra şuursuz, dikkatsiz ve plansız kullanım sebebiyle günümüzde tatlı su kaynakları hızla tükenmekte ve kirletilmektedir. Bu bakımdan sulakların korunması ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi için bizlere büyük sorumluluk yüklenmektedir.”

Kongreye Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karateke, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, fakülte dekanları ile davetliler katıldı.
CİHAN